Α. Χαρίτσης για φυσικές καταστροφές: Έχει ωριμάσει η ιδέα για προστασία της περιουσίας, θα συμμετέχουμε με προτάσεις

του Βάιου Κρόκου

Τις προκλήσεις που βιώνει τόσο το σύνολο της οικονομίας όσο και ο ασφαλιστικός κλάδος ειδικότερα, εν μέσω της κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία, ανέδειξε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ, τόνισε πως αναδεικνύεται πλέον παγκοσμίως πως η παρέμβαση των κρατών για την στήριξη των οικονομίων είναι αναγκαία, καθώς η αγορά δεν έχει την δυνατότητα να αυτορρυθμίζεται απόλυτα, στο βαθμό που συνηθίζεται να λέγεται.

Πέραν τούτου, υποστήριξε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας και ο ασφαλιστικός κλάδος. Αναφέρθηκε στην ευελιξία που ανέδειξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά συμβατικές υποχρεώσεις ασφαλισμένων – πελατών με διευκολύνσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Κλιματική Αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας πως το τελευταίο νομοσχέδιο παρέχει αντικίνητρα, σύμφωνα με τον ίδιο, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικό μοντέλο αντίστοιχο του ΕΛΓΑ με επιβάρυνση, μάλιστα, του κρατικού προϋπολογισμού.

Έχει ωριμάσει η ιδέα για έναν ευρύ διάλογο όσον αφορά την εξασφάλιση της περιουσίας των πολιτών. Θα συμμετέχουμε με προτάσεις και ιδέες”, τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να καλύψει και άλλες δραστηριότητας της οικονομίας και κοινωνίας, μιλώντας για την πανδημία, την απώλεια κερδών και διακοπή εργασιών, ένα κρίσιμο ζήτημα με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως σημείωσε – απαντώντας – λίγο αργότερα η γ.γ της ΕΑΕΕ κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αναπροσαρμογές σε συμβόλαια Υγείας (δείκτης ΙΟΒΕ), τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρξει μια ευρύτερη δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς της κοινωνίας και των καταναλωτών ειδικότερα.

Όπως σημείωσε οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δυνητικά πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα αποτύπωμα με κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον “αφελληνισμό” των εταιρειών – όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της οικονομίας – την ώρα που το 90% της συνολικής παραγωγής προέρχεται από 10 περίπου εταιρείες. Η διασφάλιση της Υγείας και οικονομικής σταθερότητας μπορεί να επιτευχθεί με καθαρούς ανταγωνιστικούς όρους και άμβλυνση των ανισοτήτων, τόνισε.

“Η εμπέδωση της ασφαλιστικής συνείδησης σε όλους τους πολίτες την επόμενη μέρα θα αποκτήσε ένα νέο πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην μετα COVID εποχή”, συμπλήρωσε.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*