Μέσω taxisnet υποχρεωτικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από 1η Ιουνίου

Ηλεκτρονικά μέσω μιας νέας εφαρμογή που θα λειτουργήσει, σύντομα στο σύστημα taxisnet, θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων όσοι φορολογούμενοι προβαίνουν σε αγορές σπιτιών, λοιπών κτισμάτων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εντάσεων. Η νέα εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία εντός των προσεχών εβδομάδων από την ΑΑΔΕ. Η ηλεκτρονική υποβοβολή, θα είναι προαιρετική έως τις 31 Μαϊου ενώ από την 1η Ιουνίου 2021 θα γίνει υποχρεωτική.

Συγκεκριμένα:

Η νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής θε ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο taxisnet από τον συμβολαιογράφο ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Ειδικότερα, η ηλεκτρονική δήλωση φόρου θα συντάσσεται από το συμβολαιογράφο ανά αγοραστή και ανεξαρτήτως από το πλήθος ή τον αριθμό προς αγορά ακινήτων και θα υποβάλλεται στην εφαρμογή από τους συμβαλλομένους.

Η αξία για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζεται από το συμβολαιογράφο με τα φύλλα υπολογισμού ή το ΑΤΑΚ του ακινήτου όπου υπάρχει.

Η ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα υποβαλλόμενης δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων φύλλων υπολογισμού αξιών αυτής θα ανήκει αποκλειστικά στους συμβαλλόμενους , οι οποίοι θα αποδέχονται το περιεχόμενο της δηλωσης με την υπβολή της μέσω του taxisnet.

Τα παραπάνω θα ισχύουν κι όταν υποβάλλεται αίτηση για απαλλαγή λόγω πρώτης κατοικίας. Η ευθύνη για την υποβολή σχετικού αιτήματος θα ανήκει αποκλειστικά στον αγοραστή.

Η υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ με τη νέα «ηλεκτρονική διαδικασία» θα καταστεί υποχρεωτική από 1η/6/2021.

Μέχρι την 31/5//2021, η διαδικασία υποβολής θα πραγματοποιείται είτε με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία είτε σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*