Πέντε ανοικτά πεδία για την ασφάλιση τουρισμού

της Ελενας Ερμείδου

Στο απόλυτο κενό βρίσκονται σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου τουρισμού. Το τρίτο σκληρό lockdown της κυβέρνησης αποτελειώνει την εστίαση, ενώ άγνωστο είναι ακόμα το πως θα διαμορφωθεί ο ξενοδοχειακό χάρτης. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν ούτε μπορούν να καλύψουν ζημιές που μπορεί να συμβούν μακριά στο μέλλον.

Τα εργαλεία στήριξης προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και αφορούν επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών τους που έχουν επιφέρει ζημίες στοχεύουν σε επιχειρήσεις  οι οποίες λειτούργησαν μέσα στο 2020. Δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, και ήδη περάσαμε στο τρίτο σκληρό lockdown, πολλοί τομείς της οικονομίας χρειάζονται μεγάλη στήριξη, από την άλλη όμως τα δημοσιονομικά έχουν υπερβολικά επιβαρυνθεί και η ρευστότητα του Δημοσίου δοκιμάζεται, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.

Το ασφαλιστικό πεδίο

Ο Τουρισμός είναι καταλύματα, είναι τουριστικά λεωφορεία, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοΐα, γιώτινγκ και άλλα πολλά. Υπάρχει με άλλα λόγια το κεφάλαιο της Περιουσίας, της Απώλειας Κερδών, των Αστικών Ευθυνών, των Ευθυνών Διευθυντών και Στελεχών, οι Πιστώσεις.

Υπάρχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας. Μπορεί να φαίνεται απλό να βάλεις τους κινδύνους περιουσίας  σε ένα τέτοιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ωστόσο δεν αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στο IW, έτσι και απαιτείται η παρουσία ασφαλιστικού συμβούλου. Μεταξύ άλλων, ο υπολογισμός των ασφαλισμένων κεφαλαίων σημειώνει για παράδεγμα φαίνεται εύκολος αλλά δεν είναι, χρειάζεται να υπολογιστούν οι στεγασμένες επιφάνειες, να υπολογιστούν οι χρήσεις δωματίων, να συνυπολογιστοί η κατηγορία του ξενοδοχείου, το έτος κατασκευής, να μελετηθεί ο ισολογισμός, αλλά και εάν η μονάδα διαθέτει άλλα κτίρια εκτός του κυρίας έκτασης του οικοπέδου.

Η απώλεια κερδών από διακοπή εργασιών, όπως έχει συμβεί στον κλάδο απόρροια του κορωνοϊού δεν περιέχεται στο συμβόλαιο Περιουσίας . Σε περίπτωση διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών το εν λόγω συμβόλαιο ενεργοποιείται καλύπτωντας τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Η Αστική Ευθύνη καλύπτει τους κινδύνους ευθύνης που σχετίζεται με την δραστηριότητα του ξενοδοχείου και με τους πελάτες τους. Κλειδι στο θέμα είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο ξενοδόχος με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Τα συμβόλαια διευθυντών και στελεχών παρέχουν καλύψεις έναντι των κανονιστικώ αρχών και της νομοθεσίας, έναντι των μετόχων και των εργαζομένων, πελατών, προμηθευτών.Τέλος η ασφάλιση πιστώσεων καλύπτει πτωχεύσεις μεγάλων και μικρών ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο 16 Φεβρουαρίου ξεκινάει ο νέος κύκλος Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Έτους 2021  τα οποία έχει προετοιμάσει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της NP Ασφαλιστική. Το σεμινάριο αφορά τον Τομέα Α΄ και έχει θέμα την «Ασφάλιση Ξενοδοχείων & Επιχειρήσεων Τουριστικού Ενδιαφέροντος – Εφαρμογή Τεχνικών Πωλήσεων Cross Selling & Upselling», με διάρκεια εκπαίδευσης 10 ωρών και θα πραγματοποιηθεί σε δύο πεντάωρες διαδικτυακές συναντήσεις μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*