Σε αναζήτηση πυξίδας εν μέσω πανδημίας η ασφαλιστική αγορά

Απάντηση στις προκλήσεις που επιφυλάσσει το τρίτο κύμα της πανδημίας καλείται να δώσει η ασφαλιστική αγορά, συμπληρώνοντας πλέον ένα χρόνο περίπου μετά το πρώτο ξέσπασμα. Οι επικεφαλής ομίλων και στελέχη του κλάδου έχουν τονίσει πως η αγορά έδειξε ανθεκτικότητα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας, ενώ οι νέες συνθήκες ελέω πανδημίας αποτέλεσαν καταλύτη για αλλαγές στον τρόπο εργασίας και στην ψηφιοποίηση του κλάδου.

Το σύνολο των εταιρειών έχει υιοθετήσει με επιτυχία βασικά ψηφιακά εργαλεία, σε επίπεδο front και back office, για ασφαλισμένους, Δίκτυα και συνεργάτες: Πληθώρα εργασιών υποστηρίζεται για απλές και καθημερινές διαδικασίες ως λογιστικές και άλλες χρηματοοικονομικές εργασίες γεγονός που διασφαλίζει για παράδειγμα την άμεση πληροφόρηση για μια διοίκηση για ζητήματα επενδύσεων, ζημιών, underwriting, ρευστότητα, αποζημιώσεων κ.α

Την ίδια ώρα, νέα εργαλεία τηλεκπαίδευσης, web applications, sites πιο φιλικά στον χρήστη κ.α βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα.

Με ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναμένονται τα νέα προϊόντα για πάσης φύσεως κίνδυνο, τα οποία θα συνδυαστούν με τις νέες ψηφιακές εφαρμογές.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αναφορές για καθυστερήσεις σε διάφορα αιτήματα διαμεσολαβητών – εν μέσω όλης αυτής της μετάβασης και της συγκυρίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, μονόδρομος, για την πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς, ειναι η ψηφιοποίηση του επαγγελματία διαμεσολαβητή: Η προσαρμοστικότητα και υιοθέτηση νέων τρόπων εργασίας δεν αποτελεί υποβάθμιση του ρόλο του.

Κύριο ζητούμενο, βέβαια, σε όλα αυτά αποτελεί αφενός η διατήρηση της παραγωγής και αφετέρου η ανεύρεση νέας παραγωγής, σ’ ένα αντικειμενικά δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.

Λύση σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχουν σχολιάσει στελέχη της αγοράς, είναι η ανάδειξη συμπράξεων (ΣΔΙΤ, υγεία, φυσικές καταστροφές), η διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια παραγωγής και η περαιτέρω εξειδίκευση σε νέους αναδυόμενους κινδύνους που απαιτούν πλέον κάλυψη.

Την ίδια ώρα στο προσκήνιο παραμένουν σενάρια συνεργασιών και συγχωνεύσεων στο πλαίσιο ανακατάταξης της ασφαλιστικής αγοράς και ειδικότερα της διαμεσολάβησης.

Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, ωστόσο συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία πως θα ξεπεραστεί και αυτός ο “σκόπελος”.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΑΕΕ για τα τελευταία τεκταινόμενα στον ασφαλιστικό κλάδο εν μέσω COVID -19 αλλά και για την πορεία του μετά την πανδημία. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου με τίτλο: Ασφαλιστική Κλάδος: Δυναμικά παρών στην Covid-19 και μετά Covid-19 εποχή 

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*