Unit Linked: Ένα στοίχημα για το 2021

Σημαντικό ήταν το θετικό αποτύπωμα, εν μέσω σημαντικών πιέσεων στο σύνολο της παραγωγής, που είχε ο κλάδος ασφαλειών ζωής με επένδυση (unit linked) το 2020. Ενδεικτικά, το πρώτο 10μηνο του 2020 σημειώθηκε άνοδος 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ μόνο και για τον μήνα Οκτώβριο του 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 κατεγράφη επίσης σημαντικό άλμα κατά 37,1%.

Με αυτά τα δεδομένα, και με το γεγονός ότι το περιβάλλον χαμηλών – μηδενικών επιτοκίων αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμα, οι ασφαλιστικές στοχεύουν στην προσέλκυση αποταμιευτών – επενδυτών με προϊόντα που αποτελούν μεγαλύτερο δέλεαρ από τις καταθέσεις που αυξάνονται, πλέον, συνεχώς.

Συγκεκριμένα, αυξημένες ήταν για άλλο ένα μήνα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Δεκέμβριο 2020 που επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω της υγειονομικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι τον μήνα Δεκέμβριο καταβλήθηκε το δώρο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στα 4.4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Έτσι οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων άγγιξαν τα 163.016 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο από 158.700 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε από από 14 % τον προηγούμενο μήνα σε 14,2% τον Δεκέμβριο.

Επίσης, μεγάλη αύξηση καταγράφηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3.431 εκατ. ευρώ (3,4 δισ. ευρώ), και ανήλθαν στα 126.289 εκατ. ευρώ – από 122.962 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Προφανώς οι λόγοι είναι πολλοί και συνοψίζονται σε γεγονότα όπως: διστακτικότητα σε επενδύσεις, μείωση κατανάλωσης, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, επιδόματα, επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση ενοικίου κ.α. Αρκετές από τις αποταμιεύσεις θα απαιτηθούν στο πλαίσιο της ανάκαμψης και των αναγκών για την επόμενη μέρα. Παρόλα αυτά, ένα μέρος αυτών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε επενδυτικές – αποταμιευτικές επιλογές. Πόσο έτοιμοι είναι οι ασφαλιστές να προσεγγίσουν αυτά τα κεφάλαια προσφέροντας σύγχρονες αποταμιευτικές – επενδυτικές λύσεις;

Τα επιχειρήματα των ασφαλιστικών

Στα επιχειρήματα των ασφαλιστικών αποτελεί το γεγονός ότι τα επιτόκια των τραπεζών δεν προσφέρουν καμία αξιόλογη απόδοση, οι αποταμιεύσεις παραμένουν εκτεθειμένες στην επίδραση του πληθωρισμού ενώ για ότι επιτόκιο προσφέρουν αυτό υπόκειται σε φορολόγηση. Όπως σημειώνουν, αντιθέτως τα αποταμιευτικά προγράμματα δε φορολογούνται, ενώ αποδίδουν τόκους με σημαντικά υψηλότερη απόδοση. Προβλέπεται επίσης η  δυνατότητα αύξησης του ποσού της αποταμίευσης ακόμα και την ενίσχυσή της με έκτακτες καταβολές.

Παράλληλα, οι αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων – ομόλογα, μετοχές κ.α – επιδεικνύουν καλές αποδόσεις, σαφώς ανώτερες από μια κατάθεση και η διαφοροποίηση στις επενδύσεις, γενικότερα, σ΄ένα unit linked προσφέρει το απαιτούμενο “δίχτυ ασφαλείας“.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, για να επιλέξει κανείς ένα πρόγραμμα απαιτείται η συμβολή ειδικού (επενδυτικός σύμβουλος, πιστοποιημένος για επενδυτικά ασφαλιστικός διαμεσολαβητής κλπ). Αρκετές είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα που διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και  σύγχρονα προϊόντα Unit Linked, ενώ νέες επιλογές έρχονται στην αγορά

Την ίδια ώρα, η εκπαίδευση των ασφαλιστών για την παροχή τέτοιων προϊόντων είναι απαραίτητη και συνεχής. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Φεβρουαρίου είναι οι επόμενες σχετικές εξετάσεις της ΤτΕ και για την απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικού γνώσεων επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

One comment

  1. Asfalistes_xaxaxaxa

    Οι ασφαλιστές να πουλήσουν Unit linked??? χαχαχαχαχχαχα ναι καλά, το άλλο με τον Τοττό?? Αυτοκινητάκι θέλουν οι ασφαλιστικές, έχουν ξεφτιλίσει τιμολόγια και δίνουν τεράστιες προμήθειες στους μεγάλους….ποιες επενδύσεις;;;; χαχαχαχαχαα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*