Τρία τρισ. θα χάσουν οι ασφαλιστές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

της Ελενας Ερμείδου

Απώλειες δύο με τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι (αντ)ασφαλιστές εάν ακυρωθούν οι επαναπρογραμματισμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο, σύμφωνα με την broker Gallagher. Οι ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και των παράπλευρων εκδηλώσεων θα πυροδοτήσει πλειάδα αξιώσεων

Αν και έχει προγραμματιστεί εκ νέου να ξεκινήσει η διοργάνωση στις 23 Ιουλίου 2021, η Ιαπωνία  βρίσκεται τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φοβούμενη ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, και καθώς πολλές χώρες παραμένουν κλειδωμένες ενώ η διαδικασία της διάθεσης των εμβολίων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Προγενέστερα δημοσιεύματα και αναλύσεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν γράψει ότι οι Αγώνες δεν θα ξεκινήσουν εάν δεν διατεθεί το εμβόλιο. Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι ενώ έχουν τρέξει πολλά προγράμματα παγκοσμίως για το εμβόλιο, η διαδικασία δεν προχωράει και η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει σοβαρή.  Συνεπώς και η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αυτή την στιγμή βρίσκεται σε παρόμοια σχεδόν κατάσταση με αυτή που βρίσκονταν πέρυσι.

Τόσο η Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και οι Ιάπωνες διοργανωτές επιμένουν ότι η αναβολή των αγώνων δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από το να μεταφέρουν την ημερομηνία, είναι προτιμότερο να ακυρωθούν οι αγώνες.

Σύμφωνα με την Gallagher, τυχόν ακύρωση των γεγονότων θα σημάνει για την αγορά το ακριβότερο ζημιογόνο γεγονός  που έχει επέλθει από την πανδημία.

Η Swiss RE έχει 250 εκατομμύρια δολάρια έκθεση στο γεγονός ενώ η Munich Re λέγεται ότι έχει έκθεση για πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο είναι ασφαλισμένοι για 2 δισεκατομμύρια δολάρια, πλέον 600 εκατομμυρίων έναντι φιλοξενίας. Η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ασφαλίσει τις εκδηλώσεις της για 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπάρχουν και άλλες μορφές ασφάλισης για κάθε πόλη που θα φιλοξενήσεις τους αγώνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*