Ο φόβος για cyber απειλές το 2021

του Βάιου Κρόκου

Η ραγδαία άνοδος της τεχνολογίας και η υιοθέτηση των σύγχρονων εφαρμογών αφενός προσφέρουν σύγχρονες λύσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ανοίγουν όμως παράλληλα την “πόρτα” για νέες κυβερνοαπειλές. Οι προκλήσεις στο άμεσο μέλλον φαντάζουν πολύ μεγάλες μιας και οι κίνδυνοι αφορούν ιδιώτες, επιχειρήσεις και κάθε οντότητα που δραστηριοποιείται διαδικτυακά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ασφαλιστικός κλάδος – που και ο ίδιος πρακτικά ψηφιοποιείται και μπορεί να είναι εκτεθειμένος σε τέτοιες απειλές – καλείται να δώσει λύσεις έναντι τέτοιων κινδύνων.

Άνθηση της απάτης

Είναι γεγονός πως η πανδημία και η οικονομική κρίση δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για άνθηση της απάτης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της SAS, το 2021 θα είναι μία χρονιά που θα σπάσει κάθε ρεκόρ, σε όλους τους κλάδους: Το 2020 έφερε έκρηξη στη χρήση του online και mobile banking, ενώ ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί, όπως π.χ. οι ασφαλιστικές εταιρείες, στρέφονται σε εξ’ ολοκλήρου digital λειτουργία.

“Είναι ήδη γνωστό ότι οι απατεώνες λατρεύουν το ψηφιακό περιβάλλον και ακριβώς για αυτό τον λόγο οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βάλουν τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας στη μάχη κατά της απάτης και να ανταποκριθούν άμεσα σε νέους κινδύνους και φαινόμενα απάτης. Ακρογωνιαίος λίθος σε αυτή τη μάχη είναι ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινης ευφυίας”, αναφέρει.

“Επίσης, τη νέα χρονιά θα δούμε πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την ψηφιακή ταυτοποίηση και την ιδιωτικότητα. Οι οργανισμοί πλέον βιώνουν μία ψηφιακή μετάβαση που δεν αναμενόταν πριν το 2025. Η συλλογή περισσότερων δεδομένων των χρηστών θα είναι αναγκαία για τη διαχείριση ρίσκων ταυτοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για υιοθέτηση νόμων που θα ομαλοποιήσουν τις διαφορές μεταξύ ψηφιακής ταυτοποίησης και ιδιωτικότητας”, σύμφωνα με τις προβλέψεις της SAS.

Στο ίδιο μοτίβο και η Allianz η οποία θέτει τις κυβερνοαπειλές στην κορυφή της ατζέντας των κινδύνων που θα απασχολήσουν και το νέο έτος. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο παραμένουν βασικός κίνδυνος με περισσότερους ερωτηθέντες της σχετικής έρευνας να τον επιλέγουν από ό, τι το 2020 και εξακολουθεί να κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα κινδύνων σε πολλές χώρες…Η επιτάχυνση προς μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και απομακρυσμένη εργασία που οφείλεται στην πανδημία αναδεικνύει επίσης τα τρωτά σημεία της πληροφορικής. Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος των lockdown τον Απρίλιο του 2020, το FBI ανέφερε αύξηση κατά 300% μόνο στα κυβερνο-περιστατικά, ενώ το έγκλημα στον κυβερνοχώρο εκτιμάται τώρα ότι κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, αύξηση 50% από πριν από δύο χρόνια. Έχοντας ήδη υψηλή συχνότητα, τα περιστατικά κατηγορίας ransomware γίνονται όλο και πιο επιζήμια, στοχεύοντας όλο και περισσότερο σε μεγάλες εταιρείες με εξελιγμένες επιθέσεις και μεγάλες εκβιαστικές απαιτήσεις, όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση για τις τάσεις στον
κυβερνοχώρο της AGCS.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Allianz θέτει τις cyber απειλές πολύ υψηλά στην ατζέντα των κινδύνων για το νέο έτος. Όπως αποτυπώνεται στο γράφημα:

 

Αυτή τη στιγμή προσφέρεται στη χώρα μας από μικρό αριθμό ασφαλιστικών εταιριών. Ωστόσο, λόγω του ιδιαίτερα αυξανόμενου ενδιαφέροντος, η ασφάλιση του cyber risk απασχολεί ολοένα και περισσότερο την αγορά μας τόσο από την άποψη της προοπτικής ανάπτυξης, όσο και των προκλήσεων και των ειδικών θεμάτων που αναδεικνύονται όπως είναι τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, underwriting, risk management κ.ά.. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου αποτελεί για τους
ασφαλιστές σε παγκόσμιο επίπεδο μία ακόμη πρόκληση αλλά και ευκαιρία“, σημείωνε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) πρόσφατα από το βήμα του 2nd Cyber Insurance & Incident Response Conference της Ethos Events.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*