ΑΠΕ: Tοπ προκλήσεις 2021 για τους ασφαλιστές και τον κλάδο ενέργειας

Της Ελενας Ερμείδου

Σφίγγει περαιτέρω η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι ασφαλιστές επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν τις αυξήσεις των τιμών του περασμένου έτους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Willis Towers Watson (WTW).

Η έκθεση της WTW αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιες αγορές παρουσίασαν αυξήσεις μεταξύ 10 και 40%, με τις τιμές στον κλάδο των ατυχημάτων να αυξάνονται περισσότερο.

Η έκθεση της WTW «Renewable Energy Market Review» αναφέρεται στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και στην επακόλουθη μετάβαση από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υιοθέτηση πρωτοβουλιών για χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται από τους νέους παράγοντες  περιβαλλοντικής κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), μία η επίδραση τους θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο των ΑΠΕ.

Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά ανανεώσιμων πηγών, αφορά στα παλαιά επί σειρά ετών περιουσιακά στοιχεία, στη λειτουργία, στη συντήρηση των μονάδων, στα ανταλλακτικά, στον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, στην εμπειρία των εργολάβων, τις υποχρεώσεις των δανειστών, στον ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής και τους κινδύνους διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με το COVID-19.

Ο Graham Knight, επικεφαλής των παγκόσμιων φυσικών πόρων στην Willis Towers Watson, τονίζει ότι κλάδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζει  σημαντικούς κινδύνους και προκλήσεις από όλες τις πλευρές, καθώς ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία μεταβάλλει και τις συνθήκες λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς. Εκτιμά ότι οι εταιρείες σκόπιμα πρέπει να υιοθετήσουν τις μεθόδους ESG ωστόσο να τις προσαρμόσουν στις δικές τους στρατηγικές αντιστάθμιση κινδύνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*