Greek Exports Forum & Awards 20: «Οι νέες συνθήκες στο εξωτερικό εμπόριο»

Για 9η συνεχή χρονιά, η ethosEVENTS με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργανώνουν το συνέδριο – θεσμό για τον εξαγωγικό τομέα, το Greek Exports Forum το οποίο φέτος διεξάγεται μαζί με τα Greek Exports Awards 2020!

Στο πλαίσιο του Forum φιλοξενήθηκε το Panel Ι με τίτλο «Νέα εξωστρέφεια – Οι νέες συνθήκες στο εξωτερικό εμπόριο» και ομιλητές τους κ.κ Δήμητρα ΠαπανδρέουPrincipal Manager, Επικεφαλής του Προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Ομάδα Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ),  Δρ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο Πρόεδρο, Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ & Πρόεδρος, ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ- Chairman of the BoD, Γρηγόρη Σταματόπουλο, Γενικό Διευθυντή, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Η διοργάνωση των Greek Exports Forum & Awards 2020 έχει διττό χαρακτήρα: Αφενός να παρέχει στους Έλληνες εξαγωγείς χρηστικά εργαλεία και πληροφορίες προκειμένου να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία, και αφετέρου να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις εξαγωγικές προσπάθειες στην τρέχουσα δυσχερή κοινωνικο-οικονομική συγκυρία.

Ο Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, καθώς οι εξαγωγές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με πρωταγωνιστές τα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα, κυρίως φάρμακα. Πολλοί παράγοντες αλλάζουν στο εξωτερικό εμπόριο (νέος πρόεδρος ΗΠΑ Μπάιντεν, Brexit) ενώ το εξαγωγικό μοντέλο πρέπει να ενισχυθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο κορωνοιός επιτάχυνε τις εξελίξεις. Μεταβαίνουμε σε μία νέα πραγματικότητα. Το στοίχημα είναι μεγάλο και η προοπτική είναι μπροστά μας. Εμείς πιστεύουμε και λειτουργούμε στην λογική των clusters. Πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος, όπως και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Θέλω να πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά».

Από την μεριά της η κα. Δήμητρα Παπανδρέου μίλησε για την σημαντικότητα του πρόγραμματος συμβουλευτικής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ξεκίνησε το 2018, παρέχοντας συμβουλευτική μέσω ενός πολύ διευρυμένου δικτύου συμβούλων στην Ελλάδα και διεθνώς σε περισσότερες από 70 χώρες. Ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μας απευθύνεται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις ενώ μέχρι σήμερα περισσότερες από 100 ΜμΕ έχουν λάβει υποστήριξη με το 60% εξ αυτών να είναι εξαγωγικές. Τα έργα στο κομμάτι των εξαγωγών έχουν να κάνουν με συμβουλευτική, πιστοποίηση, brandingbusiness plan, αναζήτηση χρηματοδότησης, ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ. Βασικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι χάρη στους χρηματοδότες μπορούμε να συμμετέχουμε στο κόστος του συμβουλευτικού έργου, έως και κατά 80% (επιδότηση) ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα εξειδικευμένα σεμινάρια εξαγωγών που ανέρχονται σε 10 την τελευταία διετία καθώς συμβάλλουν στην τεχνική κατάρτιση όσο και εξειδίκευση εντελώς δωρεάν.

Ο κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος τόνισε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων εν μέσω πανδημίας καθώς και την ανάγκη προσαρμογής στο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. « Αρκετές επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία έκοψαν όρια, οπότε ο ΟΑΕΠ έρχεται για να καλύψει αυτές τις ανάγκες και με νέα προϊόντα μέσα στο 2021. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μικρή αύξηση, που είναι μία θετική τάση. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μεταρρύθμισης του Οργανισμού. Θα είμαστε πολύ δυνατοί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρέπει να επιταχύνουμε. Προσδοκούμε να αυξήσουμε το δίκτυο των εξαγωγών. Θα εισάγουμε νέα προϊόντα σε επίπεδο ασφάλισης, αντασφάλισης, εγγύησης κ.ά. Θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα παρουσιάσουμε τη νέα εικόνα του Οργανισμού».

Τέλος η κα. Αθηνά Χατζηπέτρου υπογράμμισε πως το 2021 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να θέτει υψηλούς στόχους επί του συνόλου των των χορηγήσεων δανείων μέχρι το τέλος του έτους. «Το 2020 ήταν μία χρονιά -καμπή. Ενώ ήμασταν σε διαδικασία  δημιουργίας ενός νέου οργανογράμματος, αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και άμεσα. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να δώσουμε 17.500 δάνεια και φθάσαμε τα 33.000 με 8,5 δις. και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2021. Προσπαθούμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Φέτος είναι η χρονιά ορόσημο για να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Οι εξαγωγές από μία χώρα που έχει καλύτερο rating, θα είναι πιο ωφέλιμες. Εξαρτάται από εμάς να μπορέσουμε να απορροφήσουμε την ταχύτητα της ανάπτυξης. Στην Αναπτυξιακή τράπεζα κάναμε ένα μεγάλο scale up, αλλάζοντας το μοντέλο που δουλεύαμε. Το εξαγωγικό μοντέλο και η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα προϊόντα που έχουμε έτοιμα καλύπτουν ήδη το πρώτο εξάμηνο. Στόχος μας είναι να φτάσουμε πάνω από τα €10-11 δις. στο σύνολο των χορηγήσεων δανείων μέχρι το τέλος του 2021 και να συμβάλλουμε έτσι στην ανάπτυξη του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*