Που στοχεύουν σήμερα οι ασφαλιστές

του Βάιου Κρόκου

Στη δύσκολη στενωπό των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι ασφαλιστές σήμερα, κάτι που συμβαίνει για το σύνολο σχεδόν των κλάδων και της οικονομικής δραστηριότητας.

Το νέο έτος και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς αποτελεί σήμα κατά πολλούς ώστε να βγουν από τις “γραμμές άμυνας” και να επιδιώξουν την ανάκτηση παραγωγής ή ακόμα περισσότερο να εξασφαλίσουν νέα παραγωγή.

Τα πράγματα όμως δεν θα είναι εύκολα“, όπως σημειώνουν στο IW άνθρωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθώς το δυσμενές αποτύπωμα των τελευταίων μηνών είναι εμφανές: Πολλοί εργαζόμενοι – ιδιώτες βρίσκονται σε αναστολή ή έχουν μειωμένα έσοδα εδώ και μήνες, ενώ σοβαρό είναι το πλήγμα σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τουρισμό, εστίαση κ.α.

Στον κλάδο Αυτοκινήτου, κοινή πεποίθηση αποτελεί πλέον για το σύνολο της αγοράς πως η βιωσιμότητα για κάποιον που διατηρεί μόνο χαρτοφυλάκιο αυτοκινήτου έχει τεθεί εν αμφιβόλω εδώ και καιρό. Ο ανταγωνισμός με τις νέες πλατφόρμες και τα χαμηλά ασφάλιστρα παραμένει αμείωτος. Παράλληλα, το παρατεταμένο lockdown όχι μόνο έφερε ακυρώσεις συμβολαίων, αλλά καθιέρωσε οριστικά την τάση για ασφαλιστήρια μικρής χρονικής διάρκειας.

Ιδιαίτερο είναι, ευνόητα, το ενδιαφέρον για τον κλάδο Υγείας. Οι διαφορές στα προγράμματα της αγοράς δεν είναι τεράστιες, σημαντικό ρόλο όμως παίζει ο τρόπος της πώλησης και παροχή στήριξης – συμβουλής σε κάθε βήμα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ομαδικές Ασφαλίσεις

Σημαντική παράμετρος για το χαρτοφυλάκιο ενός ασφαλιστή είναι η απόκτηση ομαδικών συμβολαίων: εργασίες που μπορούν να φέρουν πολλά συμβόλαια και έσοδα μαζικά. Στο επίκεντρο, για παράδειγμα όπως αναφέρουν, βρίσκονται ομαδικά συμβόλαια αστικής ευθύνης για κλάδους που έχουν δείξει ανθεκτικότητα στην πανδημία, όπως τρόφιμα, logistics – τροφοδοσία. Από την άλλη πλευρά, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ανάκτηση συμβολαίων σε τομείς της επιχειρηματικής ασφάλισης.

“Κλειδί” πάντως για την επόμενη μέρα είναι η εξιδείκευση σε γενικούς κλάδους (πλην αυτοκινήτου), καθώς “δεν μπορούν όλοι να πουλάνε τα πάντα”. Αυτό θα δώσει εξειδίκευση και διαφοροποίηση σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Κατά τα άλλα, άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς αναμένουν τα “απόνερα” του deal Generali – ΑΧΑ και το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως αναφέρουν, υπό το πρίσμα των αλλαγών που θα φέρουν στον “χάρτη” της αγοράς.

Όπως σημειώνουν, νομοτελειακά οι συνθήκες στην ασφαλιστική αγορά (η πανδημία αποτέλεσε απλά καταλύτη) θα φέρουν συσπείρωση μικρών μονάδων και από την άλλη στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων τα οποία θα αποτελούνται από ισχυρά δίκτυα με πανελλαδική εμβέλεια στον τομέα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*