ESG: Η διαφθορά και το ασφαλιστικό underwriting

Σύνταξη, επιμέλεια: Έλενα Ερμείδου

Η αξία της διαφθοράς στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολ. ή περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κατά μέσο όρο περίπου 3% ταχύτερα χωρίς τις αρνητικές συνέπειες της διαφθοράς.

Εκτός από την κατάχρηση δημόσιων πόρων σε έργα υποδομών, οι διεφθαρμένες δραστηριότητες έχουν συνδεθεί και με την κατασπατάληση φυσικών πόρων, με την ακατάλληλη χρήση γης, με το θέμα της διαχείρισης των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η διαφθορά αποτελεί μέρος του πυλώνα ESG και δύσκολα εντοπίζεται, και η ζημιά δεν είναι άμεσα ορατή στον κόσμο. Η διαφθορά είναι η κατάχρηση της εμπιστοσύνης για την απόκτηση χρηματικών ή άλλων πλεονεκτημάτων. Μπορεί να συμβεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και να λάβει πολλές, διαφορετικές, μορφές, σύμφωνα με την AGCS. Οι πιο συνηθισμένες μορφές διαφθοράς είναι η δωροδοκία, η επίδειξη εύνοιας με αντάλλαγμα το προσωπικό όφελος.

Συνδέεται και με άλλες μορφές παράνομης συμπεριφοράς, όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση, απάτη, κλοπή, παραποίηση λογαριασμών, συγκρούσεις συμφερόντων και εκβιασμό ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ορισμένα μάλιστα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι η διαφθορά μπορεί να είναι ο κύριος μοχλός πίσω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η διαφθορά επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Επίσης, η διαφθορά οδηγεί και στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω των χαλαρών εποπτικών ρυθμίσεων, οδηγώντας στην αύξηση των εκπομπών του θερμοκηπίου αλλά σε μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η διαφθορά αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες, καθώς οι προϋπολογισμοί για αυτά τα έργα πρέπει να προσαρμοστούν αυξάνοντας το κόστος. Η παράνομη δραστηριότητα μειώνει την ποιότητα και την αποδοτικότητα του έργου, δίνοντας αρνητικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι οι οικονομικές δωρεές σε έργα υποδομών οδήγησαν στην ανάγκη να ξαναγίνουν σύντομα τα έργα αυτά. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διαφθοράς και του επιπέδου των εκπομπών CO2. Όσο περισσότερη διαφθορά υπάρχει στην κοινωνία τόσο λιγότερο εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες για περιβαλλοντική πολιτική. Εκτιμάται ότι η αύξηση της διαφθοράς κατά 1% μπορεί να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης των επιχειρήσεων κατά 3%.

Καθώς ο κόσμος στοχεύει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι επιπτώσεις της διαφθοράς είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για αυτές τις προσπάθειες. Η διαφθορά όχι μόνο μειώνει τους συνολικούς ρυθμούς ανάπτυξης των επιχειρήσεων και φουσκώνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και συμβαδίζει με ένα υψηλότερο επίπεδο δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η αποψίλωση των δασών μπορεί να οριστεί ως μια μόνιμη ή ημιμόνιμη μετατροπή δασικής έκτασης σε άλλους τύπους γης. Τα δάση του κόσμου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και υποστηρίζουν όλη τη ζωή στον πλανήτη. Εκτός από τη βιοποικιλότητα, τα παγκόσμια δάση και ειδικά τα τροπικά δάση λειτουργούν ως πνεύμονες του πλανήτη και η απώλεια του δάσους μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η αλλαγή του κλίματος, ενώ αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, προκαλεί εκτεταμένη ξηρασία σε περιοχές με τροπικά δάση, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών. Η διαφθορά στο κομμάτι αυτό προκαλεί την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, συνεπώς και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, μειώνει την ποιότητα του οικοσυστήματος και εντείνει την κατασπατάληση των πόρων.

Πελάτες και επενδυτές

Ενώ η διαφθορά μιας εταιρείας που είναι πελάτης μιας ασφαλιστικής σπάνια αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη φήμη της ασφαλιστικής, η συμπεριφορά της εταιρείας, η δημόσια εικόνα της, συσχετίζεται άμεσα με τις επιδόσεις της ασφαλιστικής.

Οι εταιρείες με ισχυρή νοοτροπία αειφορίας εστιάζουν στη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση και τη συμβολή τους στη βελτίωση της κοινωνίας. Πρέπει, επίσης, να επικεντρώνονται στην καλή διακυβέρνηση, που είναι ενσωματωμένη σε αποτελεσματικά συστήματα συμμόρφωσης.

Αντίθετα, μια εταιρεία που ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένη και να κατηγορηθεί για έκνομες ενέργειες. Οι εταιρείες που δωροδοκούν συχνά παράγουν χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και επομένως ενδέχεται αργότερα να οδηγήσουν σε αξιώσεις έναντι προϊόντων που παρήγαγαν.

Επιπλέον, καθώς η δραστηριότητα είναι από τη φύση της παράνομη, τα εταιρικά στελέχη της εταιρείας ενδέχεται να ευθύνονται για τις αποτυχίες διακυβέρνησης της εταιρείας.

Οι μεγάλης κλίμακας αποτυχίες στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως η διαφθορά ή η απάτη, μπορούν να εκθέσουν σε οικονομικό κίνδυνο την εταιρεία ή ακόμη και να την απειλήσουν με λουκέτο.

Όχι μόνο απόδοση κεφαλαίων

Το underwriting των ασφαλιστικών καλείται να μελετά τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία εντάσσει τους παράγοντες ESG στο χαρτοφυλάκιό της, στις εσωτερικές της διαδικασίες, στα προϊόντα και τις αναφορές της.

Η διαφάνεια αποτελεί μέσο επικοινωνίας μεταξύ επενδυτών, εταιρείας και κοινωνίας. Οι ασφαλιστικές που επενδύουν ή γράφουν ασφάλιστρα θα πρέπει να κατανοήσουν το πώς οι παράγοντες ESG επηρεάζουν τις προσαρμοσμένες για τον κίνδυνο αποδόσεις καθώς και την επίδρασή τους στην κοινωνία.

Οι ασφαλιστικές και οι θεσμικοί επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων, θα πρέπει να εστιάζουν στον αντίκτυπο των επενδύσεων των πελατών τους, στον αντίκτυπο που έχουν οι επενδύσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο (ESGB), είτε είναι θετικός είτε αρνητικός, και όχι μόνο στην απόδοση των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΟΔΛΠ), ως ουσιαστικά θέματα αναγνωρίζονται τα θέματα για τα οποία αν μια εταιρεία δώσει ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία, θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές αποφάσεις όσων βασίζονται στις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν διαφορετικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ανάλογα με το επιχειρηματικό τους μοντέλο, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών πληροφόρησης των επενδυτών, οι εταιρείες πρέπει να δημοσιοποιούν την επίδοσή τους στα ουσιαστικά θέματα ESG που ενδέχεται να επηρεάσουν τη χρηματοοικονομική και επιχειρηματική τους επίδοση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*