Υγεία: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για ασφάλιση, πληθαίνουν οι κυβερνοαπειλές στα νοσοκομεία

Μια ιδιαίτερη πρόκληση γύρω από την Υγεία έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστές, απόρροια των συνεπειών της πανδημίας. Από την μια πλευρά, είναι θετικό το γεγονός, πως το ενδιαφέρον για ασφάλιση σε νοσοκομειακά και άλλα προγράμματα περίθαλψης αυξάνεται κάτι που προσφέρει ικανοποίηση τόσο για το μέλλον των εργασιών στον κλάδο, όσο και συνολικά αναφορικά με την συνειδητοποίηση περισσότερων πολιτών για το τι μπορεί να προσφέρει η ασφάλιση…Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας αποτελεί μόνιμο “αγκάθι”.

Στον αντίποδα, έντονος είναι ο προβληματισμός αναφορικά με την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και μάλιστα στον τομέα της Υγείας, την ώρα που οι προσπάθειες του ασφαλιστικού κλάδου εντείνονται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού με συνεργασίες και παροχή σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών.

Αυτό σημειώνει στέλεχος της αγοράς στο IW, διαβλέποντας ωστόσο σημαντικές ευκαιρίες στην Υγεία το 2021.

Κατά τα άλλα, πεποίθηση της αγοράς είναι πως η προσθήκη των ψηφιακών εργαλειών σε συνδυασμό με μια καλύτερη και πιο ορθολογική οργάνωση των πρωτοβάθμιων κέντρων φροντίδας θα αποφορτίσει το σύστημα και θα αυξήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σύγχρονες υπηρεσίες τηλεϊατρικής, η έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και η πιο ολιστική προσέγγιση με tailor-made λύσεις σε ένα οικοσύστημα υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

+45% οι κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία

Για αύξηση κατά 45% στις κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως τους τελευταίους δύο μήνες, καθιστώντας τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης πρώτους σε επιθέσεις από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνει λόγο σε τελευταία έρευνα η Check Point Research.

Τα νοσοκομεία είναι ελκυστικοί στόχοι επίθεσης, επειδή είναι πιο ευάλωτοι στις ransomware επιθέσεις, λόγω της πίεσης από τον αναπτυσσόμενο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού και του προγράμματος εμβολιασμού, σύμφωνα με ερευνητές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η αύξηση στις παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι διπλάσια από την αύξηση (+22%) στις κυβερνοεπιθέσεις σε όλους τους άλλους οργανισμούς.

Η αύξηση των επιθέσεων περιλαμβάνει μια σειρά επιθέσεων, όπως ransomware, botnets, απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα (remote code execution) και επιθέσεις DDoS. Οι επιθέσεις Ransomware παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση και αποτελούν την πιο σημαντική απειλή κακόβουλου λογισμικού για τους οργανισμούς υγείας, σε σύγκριση με άλλους κλάδους

Εν τέλει, ο κίνδυνος παραβίασης προσωπικών δεδομένων αυξάνεται αισθητά όσο πληθαίνουν οι cyber κίνδυνοι. Το ιατρικό απόρρητο και η ασφάλεια των προσωπικών στοιχείων προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο τον ασφαλιστικό κλάδο όσο και τους παρόχους υγείας οι οποία διαρκώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κανονιστικές αρχές και τα υψηλά πρόστιμα για αθέτηση ευθυνών.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*