H καυτή ατζέντα του Κ. Χατζηδάκη στο Υπ. Εργασίας

Πολλές και δύσκολες προκλήσεις αναλαμβάνει με το “καλημέρα” ο νέος Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε μια χρονιά για την οποία έχουν προαναγγελθεί σημαντικές τομές όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα στο προσκήνιο παραμένει η πανδημία και οι συνέπειες αυτής στον κόσμο της εργασίας και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων θα πρέπει να συνεχιστούν – υπό της παρούσες δύσκολες συνθήκες – καθώς η αγορά εργασίας κλυδωνίζεται λόγω της πανδημίας: Αναστολές, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και το νέο πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας παραμένουν στο επίκεντρο.

Κρίσιμη, μεταξύ άλλων, είναι η υπόθεση που θα κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με αναδρομικά σε επικουρικές και δώρα για το επίμαχο 11μηνο, καθώς η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα αναδρομικά που αφορούσαν μόνο τις περικοπές των κύριων συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, μια σημαντική δοκιμασία αποτελεί το μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης: Ήδη ο ΕΦΚΑ έχει καταρτίσει σχέδιο για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, οι οποίες υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 135.000 και απαιτούνται πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αποπληρωμή περισσότερων από 100.000 επικουρικών συντάξεων και 50.000 εφάπαξ με το συνολικό κόστος των ληξιπρόθεσμων να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Στόχος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι το 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να εκδίδεται ψηφιακά μέχρι το τέλος του 2021.

Επίσης, επί τάπητος βρίσκονται και οι δύσκολες αλλαγές στα εργασιακά όσον αφορά τα ωράρια και τις υπερωρίες μ’ ένα νομοσχέδιο που θα φέρει επίσης αλλαγές και νέο πλαίσιο όσον αφορά την τηλεργασία και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Ιδιαίτερης σημασίας για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την στήριξη όλων των πυλώνων του θεωρείται το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2021: το νέο σύστημα ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022.

Οι 6 άξονες 

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο νέος Υπουργός Εργασίας σημείωσε, μεταξύ άλλων: 

“Επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι ο άνθρωπος. Και βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας θα είναι η σοβαρότητα, η δουλειά και οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε η οικονομία μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά των εργαζομένων, και ακόμα πιο πολύ των ανέργων. Για αυτό, μια βασική μας μεταρρύθμιση θα αφορά τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας. Νόμος που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Θα ενισχύσουν στην πράξη την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Θα προωθήσουν ρυθμίσεις που θα στηρίζονται σε αυτά που ήδη ισχύουν στις προηγμένες χώρες και θα κάνουν πιο διαφανή, και τελικά πιο αξιόπιστη, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με το οποίο φυσικά θα διαβουλευόμαστε σε διαρκή βάση αυτής. Κύριος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου.

2. Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο προγραμματικό μας συνέδριο του 2017. Είναι μια μεταρρύθμιση που και πάλι στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς. Ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι έχουν αλλάξει πλήρως τα δημογραφικά δεδομένα και η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, αλλά και από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης ο εργαζόμενος να μπορεί να προσδιορίσει ως ένα βαθμό το ύψος της σύνταξής του. Όπως έχει τονίσει ο Πάνος Τσακλόγλου, η παρέμβαση αυτή δεν περιορίζεται στο να ρυθμίσει τρέχοντα ζητήματα, αλλά κοιτάζει στο μέλλον και αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας.

3. Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας είναι η απόδοση εκκρεμών συντάξεων. Στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων. Είναι χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με στόχο η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια.

4. Όσον αφορά στην πολιτική κοινωνικής προστασίας, οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αυτή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Συγκεκριμένα, όπως πρόσφατα έχει σημειώσει η Δόμνα Μιχαηλίδου:

– Προχωράμε σε αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

– Επεκτείνουμε το στεγαστικό επίδομα

– Αυξάνουμε το επίδομα παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

– Και ενισχύουμε τη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, διότι μια κοινωνία κρίνεται πρωτίστως από το πώς αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους.

5. Η πολιτική μας για την οικογένεια, για την ισότητα των φύλων, για το δημογραφικό, ενισχύεται. Η τοποθέτηση της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της αρμόδιας υφυπουργού υπογραμμίζει τη βούληση του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα η ισότητα των φύλων είναι ένα ζήτημα για το οποίο είναι ανεπίτρεπτο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα του 2021 να υπάρχουν ακόμα διακρίσεις. Με αποφασιστικότητα, αλλά και μεθοδικότητα, όλα αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν.

6. Τέλος βασική προτεραιότητα αποτελεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. Η επιλογή αυτή καθίσταται ακόμη πιο προφανής μετά τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Η χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση, για την προσαρμογή της αγοράς εργασίας, για την στήριξη των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, για την μετάβαση, εν πάση περιπτώσει, στην μετά κορωνοιό εποχή, θα αντιμετωπιστούν ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων. Ο ρόλος του ΟΑΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ζωτικής σημασίας. Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και ο διαρκής εκσυγχρονισμός αυτού του οργανισμού, όπως και όλων των οργανισμών που υπάγονται σε αυτό το υπουργείο, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων των τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να είναι βασικός σύμμαχος στην προσπάθειά μας.

Αυτό το υπουργείο είναι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ένα από τα πιο δύσκολα υπουργεία. Ένας φίλος μου, αστειεύομενος, μου είπε, «Κωστή βλέποντας τα υπουργεία που υπηρετείς κατά καιρούς διαπιστώνω πως πας από το κακό στο χειρότερο».

Για μένα, αντίθετα, η τοποθέτησή μου σε αυτό το υπουργείο από τον Πρωθυπουργό είναι μια πρόκληση. Όχι μόνο για να δείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω και σε αυτόν τον τομέα. Κυρίως, διότι το ποσοστό της ανεργίας είναι μεγάλο, τα κοινωνικά προβλήματα οξυμένα, ο κορωνοιός χειροτέρεψε τα πράγματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουν μια σειρά από εύλογες απαιτήσεις και ο χρόνος για μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως λέω συχνά με λογική και ευαισθησία, δεν είναι ατελείωτος. Θα προχωρήσουμε λοιπόν με ταχύτητα, με τόλμη, με κοινή λογική, με σημαία το τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και κυρίως χωρίς να ξεχνάμε το πιο σημαντικό: Δίπλα στον άνθρωπο. Από αυτό κρινόμαστε”.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*