Eurolife FFH: Διατηρώντας το σπίτι σου ασφαλές τις γιορτές

Οι γιορτές είναι μια εποχή γεμάτη χαρά και οικογενειακή θαλπωρή, όταν στολίζουμε το σπίτι, απολαμβάνουμε λιχουδιές και ανταλλάσσουμε δώρα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί όμως, ότι κάποιες ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ο στολισμός του δέντρου, θα μπορούσαν να είναι… επικίνδυνες!

Σύμφωνα με έρευνες, οι τραυματισμοί από το χριστουγεννιάτικο δέντρο αυξήθηκαν κατά 122% το 2020 στην Αμερική.

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που δημιουργείται στο σπίτι κατά την περίοδο των γιορτών είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο: χρειάζεται ίσως να αλλάξεις τη διαρρύθμιση των επίπλων για το τοποθετήσεις στο καλύτερο σημείο, πρέπει να κατεβάσεις στολίδια και διακοσμητικά από το πατάρι ή την αποθήκη, να βάλεις φωτάκια και άλλα στολίδια, και πόσες άλλες δουλειές.

Το αποτέλεσμα είναι όμορφο και γιορτινό, αλλά, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, έχει κάποια ρίσκα που πρέπει κανείς να τα λάβει υπόψιν για να αποφευχθούν κίνδυνοι και ζημιές.

Τι πρέπει να προσέχεις όταν στήνεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Υπάρχουν διάφορα σημεία στα οποία πρέπει να δίνεις προσοχή για να έχεις την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στο σπίτι κατά τη διάρκεια των γιορτών και να αποφύγεις δυσάρεστα ατυχήματα και πιθανές ζημιές.

Μεταφορά

Πρώτα από όλα, και ειδικά αν επιλέγεις αληθινό έλατο, πρέπει να προσέχεις κατά τη μεταφορά του με το αυτοκίνητο. Αν τοποθετήσεις το δέντρο στη σχάρα του αυτοκινήτου, φρόντισε να το δέσεις καλά έτσι ώστε να μην πέσει. Καλό είναι να έχεις τη βάση του δέντρου προς τα μπροστά και την κορυφή προς το πίσω μέρος του οχήματος. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις μια παλιά κουβέρτα, πετσέτα, ή ένα κομμάτι χαρτόνι στην οροφή του αυτοκινήτου για να αποφύγεις γρατζουνιές ή φθορές από τα κλαδιά του έλατου.

Το έλατο μπορεί να έχει αιχμηρές βελόνες. Για να αποφύγεις τους τραυματισμούς κατά τη μεταφορά του, φρόντισε να φοράς γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό.

Πυρκαγιά

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο σπίτι, όχι μόνο επειδή είναι το ίδιο εύφλεκτο αλλά λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Οι γιορτές είναι μια περίοδος που έχουμε πολλά φωτάκια και περισσότερες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στο σπίτι, που μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο βραχυκύκλωμα ή υπερθέρμανση. Επίσης, μας αρέσει να ανάβουμε κεριά για την ατμόσφαιρα, αλλά και αυτά χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

  • Αν χρησιμοποιήσεις αληθινό έλατο, μπορείς να προσέξεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, καθώς τα ξερά δέντρα πιάνουν φωτιά πολύ πιο εύκολα.
  • Αν προτιμάς τεχνητό δέντρο, φρόντισε να είναι πιστοποιημένο και ανθεκτικό στη θερμότητα και τη φωτιά.
  • Μην ανάβεις ποτέ κεριά πάνω στο δέντρο καθώς υπάρχει κίνδυνος να αρπάξουν τα κλαδιά.
  • Φρόντισε το δέντρο να είναι μακριά από πηγές θερμότητας ή φλόγες (ειδικά αν έχεις τζάκι ή σου αρέσει να ανάβεις διακοσμητικά κεριά).
  • Αν χρησιμοποιείς φωτάκια, φρόντισε να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Καλό είναι να προτιμήσεις LED λαμπτήρες που είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί και έχουν μικρότερο ρίσκο υπερθέρμανσης.
  • Μην αφήνεις φωτάκια και κεριά αναμμένα όταν λείπεις από το σπίτι ή όταν έχεις πάει για ύπνο.

Πτώση

Όλοι έχουμε γελάσει με βίντεο στο ίντερνετ από χριστουγεννιάτικα δέντρα που πέφτουν, είτε από μικρά παιδιά γεμάτα περιέργεια, ή από άτακτα κατοικίδια, ή απλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν τα είχαν στερεώσει καλά. Όμως το ενδεχόμενο πτώσης του δέντρου -ειδικά αν είναι μεγάλο- δεν είναι αστείο αν σου συμβεί στην πραγματικότητα.

Πέρα από τη ζημιά και την κούραση του να πρέπει να το ξαναστήσεις, μπορεί να ρίξει έπιπλα και συσκευές (για παράδειγμα να σπάσει την τηλεόραση), να γεμίσει τον τόπο σπασμένα κλαδιά και βελόνες (αν είναι αληθινό) ή ακόμα και να τραυματίσει κάποιο μέλος της οικογένειας.

Για να αποφύγεις αυτό το δυσάρεστο ενδεχόμενο, καλό είναι να προσέξεις ότι το δέντρο σου έχει στέρεη βάση ή ακόμα και να την ενισχύσεις με κάποιο πρόσθετο βάρος.

Τραυματισμοί από στολίδια

Τα στολίδια μπορούν και αυτά να αποτελέσουν εστίες κινδύνου, ειδικά για μικρά παιδιά και κατοικίδια. Όταν θα προμηθεύεσαι νέα στολίδια ή θα ελέγχεις τα ήδη υπάρχοντα, καλό είναι να προσέξεις τα παρακάτω, για την ασφάλεια όλων των μελών της οικογένειάς σου:

  • Αν έχεις γυάλινες μπάλες για το δέντρο, είναι ιδιαίτερα εύθραυστες αν πέσουν κάτω. Μπορείς να τις κρεμάσεις σε ψηλά κλαδιά του δέντρου για να μην τις φτάνουν τα παιδιά ή και να τις αντικαταστήσεις με στολίδια από άλλο, πιο ανθεκτικό υλικό.
  • Αν έχεις στολίδια που έχουν μικρά κομμάτια ή είναι αιχμηρά, τοποθέτησέ τα και αυτά σε σημεία που δεν τα φτάνουν τα παιδιά.
  • Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις στολίδια που να μοιάζουν με γλυκά ή καραμέλες γιατί τα μικρά παιδιά μπορεί να μην μπορούν να τα ξεχωρίσουν και να θέλουν να τα βάλουν στο στόμα τους.
  • Τα στολίδια με φως ή μουσική συνήθως έχουν μικρές μπαταρίες που κι αυτές είναι επικίνδυνες για τα παιδιά. Φρόντισε οι μπαταρίες να προστατεύονται με καπάκι που να ασφαλίζει με βίδες ή να τοποθετήσεις αυτά τα στολίδια σε σημείο που να μην τα φτάνουν τα παιδιά.

Η καλύτερη επιλογή αν έχεις παιδιά ή κατοικίδια και θέλεις να απολαύσεις ένα όμορφα στολισμένο σπίτι είναι να στολίσεις σε ψηλά και δυσπρόσιτα σημεία για τα παιδιά, και να προτιμήσεις στολίδια από στέρεα, άθραυστα και φυσικά υλικά, χωρίς μικρά κομμάτια.

Και φυσικά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν θα καταπιαστείς με το στολισμό του σπιτιού, ειδικά αν χρησιμοποιείς σκάλες και εργαλεία. Καλό είναι να έχεις κάποιον να σε βοηθήσει και να ακολουθήσεις όλα τα μέτρα ασφάλειας για να αποφύγεις δυσάρεστα και επίπονα ατυχήματα.

Ολοκληρωμένη προστασία με ασφάλιση κατοικίας

Όσο κι αν ακολουθήσει κανείς τα μέτρα ασφαλείας και προσέξει κατά τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου και του σπιτιού για τις γιορτές, τα ατυχήματα είναι ανθρώπινα και μπορεί να συμβούν.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαλάσουν οι γιορτές! Με λίγο προγραμματισμό μπορείς να έχεις τη σιγουριά πώς ό,τι απρόοπτο κι αν συμβεί θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις και να μην χάσεις χρόνο, χρήματα και ενέργεια για την επίλυσή του.

Τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH σου προσφέρουν πολλαπλές καλύψεις για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή προστασία για εσένα και την οικογένειά σου οποιαδήποτε στιγμή. Μέσω ενός προγράμματος ασφάλισης κατοικίας, πέρα από την προστασία ενάντια σε υλικές ζημιές από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιά ή πλημμύρα, μπορείς να έχεις και τις εξής πολύ χρήσιμες καλύψεις, ανάλογα με τους όρους τους προγράμματος σου:

  • Υπηρεσία άμεσης επέμβασης: έχεις πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο σε εξειδικευμένους επαγγελματίες που είναι στη διάθεσή σου για τον περιορισμό ζημιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Δίκτυο συνεργείων: η ασφαλιστική εταιρεία συνεργάζεται με δίκτυο συνεργείων που μπορεί να αναλάβει επισκευές ή άλλες εργασίες που μπορεί να προκύψουν.
  • Αντικατάσταση περιουσιακών στοιχείων: εάν προκύψει κάποια ζημιά, έχεις τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις τα κατεστραμμένα αντικείμενα ή συσκευές ή να έχεις κάλυψη για το κόστος επισκευής τους.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και έχοντας στη διάθεσή σου την προστασία και ηρεμία που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας, η προετοιμασία για τις γιορτές μετατρέπεται σε μια ευχάριστη διαδικασία χωρίς άγχος. Έτσι μπορείς να δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις με την οικογένειά σου και να απολαύσεις τη θαλπωρή ενός στολισμένου και ζεστού σπιτιού χωρίς να ανησυχείς για ζημιές και απρόοπτα.

Πηγή: eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*