Metlife: Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις για την περίοδο της σύνταξης

Η περίοδος της συνταξιοδότησης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς από εμάς, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Ωστόσο, ανάλογα με το πόσο χρονών είστε, ίσως νομίζετε ότι η συνταξιοδότηση είναι πολύ μακριά για να ανησυχείτε ή πολύ κοντά για να κάνετε κάτι για αυτό το σημείο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά – ή πολύ νωρίς – να αρχίσετε να βάζετε χρήματα για να διασφαλίσετε το οικονομικό σας μέλλον. Δυστυχώς, πέντε στα 10 άτομα εξακολουθούν να ζουν μέρα με τη μέρα με τον μισθό και δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να προετοιμαστούν επαρκώς για συνταξιοδότηση στο μέλλον ή  για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο παρόν. Όσον αφορά στην αγωνία πολλών για το πόσο και πώς πρέπει να ξεκινήσετε για να αποταμιεύετε η απάντηση μπορεί να βρίσκετε  σε μερικές στρατηγικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, ανάλογα με την ηλικία σας, και μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε για να συγκεντρώσετε τα χρήματα που πρέπει για να πραγματοποιήσετε αυτά που θέλετε, όταν έρθει η ώρα.

 Στα είκοσι.

1.Πώς μπορώ να αξιοποιήσω το ομαδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχω στη δουλειά μου;

Το να μη βάζετε συμπληρωματικά τουλάχιστον ένα ελάχιστο ποσό σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης που σας προσφέρεται από τον εργοδότη σας, είναι σαν να κερδίζετε στα χαρτιά  και να αφήνετε τα χρήματα στο τραπέζι.

2. Έχω έλεγχο των υπόλοιπων μηνιαίων οικονομικών μου υποχρεώσεων;

Πολλοί νέοι πρέπει να κάνουν ταχυδακτυλουργίες για να αντιμετωπίσουν πολλαπλές οικονομικές υποχρεώσεις, όπως φοιτητικά δάνεια, ενοίκια, φαγητό, ψυχαγωγία, μεταφορικές ανάγκες κ.λπ. Κάντε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε έλεγχο του συνόλου των οικονομικών σας και να δείτε τι και αν σας περισσεύει για να αποταμιεύσετε από τώρα.

3. Μπορώ να εξοικονομήσω ακόμη περισσότερα;

Εάν τα έξοδά σας είναι λίγα, μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε επιπλέον χρήματα για διασκέδαση, ταξίδια ή άλλα διασκεδαστικά πράγματα. Αλλά, είναι επίσης σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση: όσο πιο νωρίς και όσο περισσότερα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε τόσο καλύτερα, επειδή τα χρήματά σας έχουν περισσότερο χρόνο να αξιοποιηθούν επενδυτικά και να… «αυγατίσουν». Βεβαιωθείτε επίσης, ότι έχετε  διαθέσιμα μετρητά, σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, για τυχόν εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν .

4. Γνωρίζω ποιο είναι το πιστωτικό μου προφίλ και τι συνεπάγεται;

Πολλές από τις καθημερινές οικονομικές σας αποφάσεις, όπως η εξόφληση της δόσης του λογαριασμού της πιστωτικής σας κάρτας έγκαιρα, το χρέος που έχετε και πόσες πιστωτικές κάρτες έχετε ανοιχτές, μπορούν να επηρεάσουν το πιστωτικό/τραπεζικό σας προφίλ. Τα συνεπή άτομα με καλό προφίλ είναι πιο πιθανό να λάβουν καλύτερα επιτόκια δανείων, καλύτερες ρυθμίσεις και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα πιστωτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων.

Στα τριάντα σου

1. Είμαι καλυμμένος/η για έκτακτες ανάγκες;

Οι έκτακτες ανάγκες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και ένας «τσιμπημένος» λογαριασμός  νοσοκομείου ή μια επισκευή του σπιτιού μπορεί να φέρει τα «πάνω, κάτω», σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μελλοντικών σας σχεδίων. Όταν όμως είσαι στα 30 σου, που έχεις και κάποια δουλειά, είναι η κατάλληλη στιγμή για να διατηρήσετε γεμάτο τον κουμπαρά

2. Εξοικονομώ αρκετά για τους συνταξιοδοτικούς μου στόχους;

Θα θέλατε να ταξιδέψετε στον κόσμο ή να πάρετε ένα απλό διαμέρισμα; Άλλες επιλογές και συνήθειες του τρόπου ζωής σας- όπως διασκέδαση, ακριβά σπορ – διαμορφώνουν το ποσό που μπορεί να χρειαστείτε την περίοδο της σύνταξής σας και κατά συνέπεια υπολογίζετε ανάλογα.

3. Ξέρω τι είδους κληρονομιά θέλω να αφήσω;

Ο συνταξιοδοτικός σας προγραμματισμός μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει την  περιουσία σας και τις αποταμιεύσεις που θέλετε να αφήσετε για παιδιά ή εγγόνια. Εάν έχετε τη δική σας οικογένεια – ή ξέρετε ότι θα θέλατε – τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συμπεριλάβετε και αυτές τις επιθυμίες σας στα συνταξιοδοτικά σας σχέδια. Ελέγχετε κάθε χρόνο την κατάσταση των ακινήτων σας, εφόσον υπάρχουν, για να βεβαιώνεστε ότι εξακολουθεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τον εαυτό σας με επαρκή ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και αναπηρίας, ειδικά εάν έχετε οικογένεια.

Στα σαράντα

1. Πρέπει να αυξήσω τις εισφορές στο συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα;

Εάν έχετε εξοφλήσει πρόσφατα κάποια χρέη, όπως πιθανά δάνεια ή τα παιδιά σας είναι στο πανεπιστήμιο και δεν έχετε πάνω σας αυτά ή άλλα βάρη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ανακατανείμετε αυτά τα χρήματα στο πρόγραμμα συνταξιοδότησής σας και να εξοικονομήσετε ένα ποσό για να ικανοποιήσετε και άλλους μελλοντικούς σας στόχους, όπως, για παράδειγμα, την αγορά ενός σπιτιού ή ένα μεγάλο ταξίδι.

2Πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο ανοίγματος συμπληρωματικού λογαριασμού συνταξιοδότησης;

Εάν έχετε ήδη ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, μέσω του εργοδότη σας,  το άνοιγμα ενός συμπληρωματικού λογαριασμού συνταξιοδότησης μπορεί να σας βοηθήσει να αποταμιεύσετε ακόμη περισσότερο. Επίσης πρέπει να σκεφτείτε τι τύπος επενδυτή είστε-συντηρητικός, μετριοπαθής ή αγαπάτε το ρίσκο- και ανάλογα να προγραμματίσετε για να κάνετε όλα όσα έχετε στο μυαλό σας πραγματικότητα ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος από αυτά.

3.Αν αλλάξει κάτι στην εργασία μου, πώς μπορεί να επηρεάσει τη συνταξιοδότησή μου;

Ενώ πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να αλλάξουν εργασία για πολλούς λόγους – όπως υψηλότερες αμοιβές, καλύτερες παροχές, καλύτερο συνδυασμό επαγγελματικής-προσωπικής ζωής ή απλά για να βρουν μια πιο ικανοποιητική διέξοδο – είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια κίνηση για την υλοποίηση των μελλοντικών σας στόχων.

Για παράδειγμα, θα πρέπει από τώρα να μάθετε τι θα συμβεί στο ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχετε, αν αλλάξετε εργασία ή να υπολογίσετε τι σημαίνει για τους μελλοντικούς σας στόχους, αν είχατε μείωση στον μισθό σας.

 Στα πενήντα.

1.  Αξιοποιώ στο έπακρο το συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα;

Οι συμπληρωματικές εισφορές σάς επιτρέπουν να συνεισφέρετε ακόμη περισσότερο σε ορισμένα προγράμματα συνταξιοδότησης, όταν είστε άνω των 50 ετών. Βεβαιωθείτε ότι αποταμιεύετε το μέγιστο ποσό για να αποκομίσετε τις μέγιστες ανταμοιβές.

2Χρειάζεται να επανεξετάσω το συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα και τις αποδόσεις των ακινήτων που έχω;

Στα πενήντα σας είναι μια καλή στιγμή για να επανεκτιμήσετε τα σχέδια που είχατε όταν ήσασταν νεώτεροι. Έχουν αλλάξει καθόλου τα σχέδιά σας, και αν ναι, πώς επηρεάζει τους στόχους που έχετε για την περίοδο της συνταξιοδότησής σας; Σε αυτό το στάδιο είναι επίσης πολύ σημαντικό να αξιολογήσετε τις αποδόσεις των ακινήτων που έχετε στο όνομά σας. Ακόμη και αν έχετε δικαιούχους στους λογαριασμούς σας, μία πρόβλεψη για το τι θα απογίνουν τα ακίνητά σας  είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα περιουσιακά σας στοιχεία πηγαίνουν εκεί που τα θέλετε όταν δεν θα είστε πλέον σε θέση να αποφασίζετε εσείς.

3. Έχετε μεριμνήσει για την υγειονομική σας περίθαλψη;

Το κόστος της υγειονομικής σας περίθαλψης μπορεί να «κλέψει»  ένα μεγάλο κομμάτι από τις αποταμιεύσεις της συνταξιοδότησής σας, ακόμα κι αν είστε σήμερα υγιής, οπότε είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη στον προγραμματισμό σας.

Στα εξήντα

1. Έχω αποθηκεύσει αρκετά για να συνταξιοδοτηθώ σύντομα;

Ανάλογα με το πότε σκοπεύατε να συνταξιοδοτηθείτε, θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο, ποια είναι τα τρέχοντα συνταξιοδοτικά σας κεφάλαια, για να δείτε εάν αυτό είναι δυνατό ή αν θα πρέπει να εξοικονομήσετε λίγο περισσότερα πριν βγείτε στη σύνταξη. Δεδομένου ότι αυτά είναι πιθανότατα τα χρόνια που κερδίζετε περισσότερα, είναι λογικό να θέλετε να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας γενικά, ειδικά τώρα που ενδεχομένως δεν έχετε άλλες προτεραιότητες να σας απασχολούν. Μία έξυπνη ιδέα είναι επίσης, να εξετάσετε το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους που έχετε ή να μετακινηθείτε σε ένα μικρότερο σπίτι, εάν είναι απαραίτητο.

Εάν τα κεφάλαιά σας εξακολουθούν να είναι μικρά, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο παράτασης της ηλικίας συνταξιοδότησής σας. Σε αυτήν την χρονική στιγμή σας, ελέγξτε ξανά το αποθεματικό σας για να βεβαιωθείτε ότι οι αποταμιεύσεις σας θα έχουν για εσάς το μέγιστο όφελος.

2. Τι αλλαγές χρειάζεται να κάνω για να συνταξιοδοτηθώ με την άνεσή μου και έγκαιρα;

Εάν το να συνταξιοδοτηθείτε νωρίς είναι σημαντικό για εσάς, ίσως υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον προϋπολογισμό ή στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να εφαρμόσετε για να τα καταφέρετε. Για παράδειγμα, ένα μικρότερο σπίτι  είναι ένας καλός τρόπος για να δαπανάτε λιγότερα χρήματα κάθε μήνα, να έχετε μικρότερους λογαριασμούς κλπ.

Είναι επίσης σημαντικό να βάλετε σε προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους σας, πριν από τη συνταξιοδότησή σας, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη. Με αυτόν τον τρόπο, τα χρήματα που έχετε εξοικονομήσει για συνταξιοδότηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου για τη χρηματοδότηση του τρόπου ζωής σας, αντί για την εξόφληση χρεών.

3. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα διαθέσιμα εισοδήματα,  κατά τη συνταξιοδότησή μου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βγάζετε χρήματα, κατά τη συνταξιοδότηση – συμπεριλαμβανομένων των αποταμιευτικών λογαριασμών σας, της κοινωνικής σας ασφάλισης και του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχετε. Είναι λοιπόν σημαντικό να εκτιμήσετε τα θετικά και τα αρνητικά του καθενός. Για παράδειγμα, αν θα πάρετε όλο το ποσό του αποταμιευτικού λογαριασμού σας, ως εφάπαξ ποσό ή όχι. Έρευνα της MetLife έχει επισημάνει ότι πολλά άτομα που λαμβάνουν όλο το ποσό με τη μία, εξαντλούν πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα τα χρήματά τους.

Αυτό τους αφήνει ενδεχομένως εκτεθειμένους μόνο με το εισόδημα που έχουν από την κρατική σύνταξη. Αντί να λαμβάνει λοιπόν κάποιος/α ένα εφάπαξ ποσό, μια εγγυημένη, σταθερή ροή εσόδων διευκολύνει τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό και βοηθά στην αποφυγή του κινδύνου να ξοδεύετε περισσότερα ή λιγότερα απ’ όσο πρέπει την περίοδο της συνταξιοδότησής σας.

Η μερική ρευστοποίηση μπορεί να σας εξασφαλίσει και ρευστότητα για σήμερα αλλά και εγγυημένο εισόδημα για το μέλλον. Καλύτερο όμως είναι, όταν έρθει εκείνη η ώρα, να συμβουλευθείτε έναν έμπειρο οικονομικό σύμβουλο, που να μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τα κεφάλαιά σας καλύτερα,  βάσει των συγκεκριμένων αναγκών σας.

Το να έχετε τον έλεγχο της ατομικής οικονομικής σας υγείας σημαίνει ότι έχετε όλη την εικόνα των χρημάτων που σας χρειάζονται για το μέλλον, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την οικονομική σας κατάσταση.

Πηγή: Metlife ΖΗΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*