Θετική γνωμοδότηση για το εμβόλιο της Pfizer, τι συστήνεται για τις αλλεργικές αντιδράσεις

Θετική γνωμοδότηση για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έδωσε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Πλέον είναι ζήτημα ωρών να εκδοθεί η άδεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση – πιθανότατα μέχρι αύριο.

Οι υπεύθυνοι της επιτροπής (CHMP) δήλωσαν ότι όλα τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες, που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα δημοσιευτούν και θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Διαβεβαίωσαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και παροδικές.

Όσον αφορά τα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων, που εμφανίστηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, οι ειδικοί σημείωσαν ότι έχουν ληφθεί υπόψη, αλλά πρόκειται για λίγα, μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία ακόμη είναι άγνωστο πού οφείλονται. Πάντως, συστήνεται στις υγειονομικές αρχές, ο εμβολιαζόμενος να παραμένει σε παρακολούθηση για περίπου 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από τις ΗΠΑ οι αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες. Το CDC έχει καταγράψει 6 περιστατικά σε 270.000 εμβολιασμούς. Στις κλινικές μελέτες είχε καταγραφεί ένα περιστατικό στους εθελοντές, που είχαν λάβει το εμβόλιο και άλλο ένα σε εκείνους, που είχαν λάβει το εικονικό.

Αναφορικά με το νέο στέλεχος του ιού, που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία, οι αρμόδιοι επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την νέα τεχνολογία, στην οποία βασίζεται το εμβόλιο, το πιο πιθανό είναι ότι το εμβόλιο θα είναι σε θέση να προστατέψει και από το νέο στέλεχος.

διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*