Οι πιέσεις στην παραγωγή, ο κλάδος Ζωής και το αυτοκίνητο

του Βάιου Κρόκου

Αναμενόμενη και σε ανεκτά επίπεδα θεωρείται η πτώση στην ασφαλιστική παραγωγή, δεδομένου των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Υπενθυμίζεται πως σε επίπεδο 10μηνου το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής μειώθηκε κατά 5,4%, ενώ για τον μήνα Οκτώβριο οι πιέσεις ήταν ισχυρότερες με κάμψη 12%. Αρνητικός πρωταγωνιστής οι Ασφαλίσεις Ζωής με απώλειες 19,1% και 33,7% ενώ τα συνταξιοδοτικά κινούνται με πτώση στο 10μηνο και κερδίζουν έδαφος  τον Οκτώβριο αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οι Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις δίνουν τον θετικό παλμό των ημερών που διανύουμε με άνοδο 45% την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος για τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους.

Στελέχη της αγοράς σχολιάζουν πως τα unit linked αποτελούν τελευταία ευκαιρία για όσους αποταμιευτές αναζητούν καλύτερες αποδόσεις – παρά την απόσυρση προγραμμάτων το τελευταίο διάστημα – από ότι επικρατεί αυτή την στιγμή (έναντι των τραπεζών κλπ), σε ένα περιβάλλον μηδενικών/αρνητικών επιτοκίων. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλα σχήματα και Δίκτυα τα οποία καλούνται να διαμορφώσουν, στο μέτρο του εφικτού, θετικό αποτέλεσμα στα χαρτοφυλάκια τους, τέλος της χρονιάς.

Κατά τα άλλα, υπό την τρέχουσα συγκυρία και τα παραπάνω δεδομένα, συγκλίνουσες απόψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω κάμψη τον μήνα Νοέμβριο – όταν και ξεκίνησε το β’ lockdown – με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο 15 -20% στην συνολική παραγωγή Νοεμβρίου.

Σκληρός ανταγωνισμός στο αυτοκίνητο

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο Πρακτόρων η κάμψη είναι προφανής, ωστόσο η αντίσταση στις πιέσεις παραμένει σθεναρή λόγω της διαφοροποίησης με την παροχή προϊόντων από όλους τους κλάδους, επισημαίνει σε σύντομο σχόλιο του ο κ. Τάκης Μιχαλόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΑΔ.

Μιλώντας για την τρέχουσα συγκυρία κάνει λόγο για σημαντικές πιέσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας παραδείγματα όπως ξενοδοχεία, τουρισμός κλπ που πλήττονται εδώ και πολλούς μήνες πλέον…Χαιρετίζει δε την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Ζορμπά για ζητήματα γύρω από τον κλάδο αυτοκινήτου και τις διάφορες προσφορές με πολύ χαμηλό ασφάλιστρο.

Συγκρατημένη κρίνεται και η κάμψη στον κλάδο Αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ: Η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων διολισθαίνει κατά 6,2% στο 10μηνο ενώ για τον μήνα Οκτώβριο χάνει κατά 7,9%.

Παρά τις πρόσφατες μειώσεις στο ασφάλιστρο απο πλευράς κάποιων εταιρειών και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία ο κλάδος δείχνει αντιστάσεις, σύμφωνα με άλλα στελέχη της αγοράς. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τα στοιχεία Νοεμβρίου, που εφαρμόστηκε το δεύτερο – με περισσότερη κίνηση στους δρόμους – lockdown ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το σύνολο τους έτους, την παραγωγή και το loss ratio…Το μόνο δεδομένο στο Αυτοκίνητο αποτελεί η σκληρή μάχη σε όλα τα δίκτυα (agency, διαμεσολάβηση, πλατφόρμες, ιντερνετ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*