Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Χαμηλή η θέση της Ελλάδας σε Ερευνα και Ανάπτυξη

Στα  2,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,2% σε σχέση με το 2018, ανήλθαν το 2019 οι δαπάνες για Ερευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ ο δείκτης “Ένταση R&D”, που εκφράζει τις σχετικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Μαραγκό.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, τόνισε. Όσο για το προσωπικό που απασχολείται στον τομέα, το 2019 κάλυψε 54.833 θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι ερευνητές αντίστοιχα 40.084 θέσεις εργασίας.

Παίρνοντας ως αφορμή μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι από το 2013 έως το 2018 οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη υπερδιπλασιάσθηκαν, ωστόσο παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την Ευρωζώνη. Υπογράμμισε, δε, ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αποδοτικότητα των δαπανών R&D σε όρους πατέντων παραμένει χαμηλή στην Ελλάδα, ενώ η ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα θα βοηθήσει στην αλλαγή του παραγωγικού της υποδείγματος.

Έλενα Ερμείδου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*