Ν. Παπαθανάσης στην εκδήλωση Ε.Ε.Α.: «Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Διοίκησης και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στη μέθοδο του “click away” η οποία είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη από την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λειτουργεί μόνο υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, τόνισε –μεταξύ άλλων- την ανάγκη «κουρέματος» οφειλών για να διασωθούν επιχειρήσεις, ζήτησε το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω προκαθορισμένων ραντεβού και με την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και εστίασε στην ενίσχυση της ρευστότητας την οποία χρειάζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, μέσω της επέκτασης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με επιπλέον κεφάλαια. «Πλέον χάνεται οριστικά η εορταστική περίοδος για επιχειρήσεις που στήριζαν σε αυτήν το 30%, ακόμα και το 40%, του ετήσιου τζίρου τους. Πως θα στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους; Και γενικότερα τι θα κάνει η κυβέρνηση για να σταθεί δίπλα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τόσων πληττόμενων επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι το λιανεμπόριο δεν έχει ανοίξει και ότι η λύση του “click away” επιλέχθηκε κυρίως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αδυναμία των ταχυμεταφορικών εταιρειών να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Ακόμα και επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα τη λειτουργία τους, όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, άνοιξαν οριακά, σύμφωνα με τον Υπουργό. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, όσες δυνάμεις έχει η κυβέρνηση εντός του δημοσιονομικού της χώρου θα της δώσει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και ανακοίνωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα σχεδιαστούν και νέα προγράμματα το επόμενο διάστημα, στα οποία θα χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια, όπως του ΕΣΠΑ. Επίσης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει πρόγραμμα για να ενισχύσει την προσπάθεια των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν το δικό τους e-shop.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης τοποθετήθηκαν μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Α. καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων. Κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι και η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΔΕ του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς, ο κ. Μάριος Βαλλιάνος ως Πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής και η κ. Κωνσταντίνα Φραγκοδημητροπούλου ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος (ΣΕΠΑΕ). Από τη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Α. τοποθετήθηκαν οι Αντιπρόεδροι κκ Νίκος Γρέντζελος, Νίκος Κογιουμτσής, Ηλίας Μάνδρος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Παντελής και ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ κ. Γιώργος Ζηκόπουλος. Από το Διοικητικό Συμβούλιο μίλησαν ο κ. Σπύρος Σταυρούλιας που είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Ε.Ε.Α. και τα μέλη του ΔΣ κ. Γιώργος Κουράσης, κ. Δημήτρης Ραμαντζάς και κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*