Επαγγελματική Ασφάλιση: Χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης το 2021

του Βάιου Κρόκου

Ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης διαβλέπουν παράγοντες της αγοράς. Τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις προσπάθειες της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α είναι σημαντικά, ωστόσο οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες μετά το πέρασμα της πανδημίας και των περαιτέρω κανονιστικών τροποποιήσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα. Πλέον μετά την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων από την ΕΘΕ και την Τράπεζα Πειραιώς το σύνολο των ΤΕΑ ανέρχονται στα 24. Ήδη μάλιστα, 6 νέα ταμεία αναμένονται το επόμενο έτος, ενώ για δυο από αυτά οι διαδικασίες (καταστατικά) βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.

Αυτά και πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία για το μέλλον του 2ου πυλώνα ασφάλισης τέθηκαν επί τάπητος στο executives’ webinar της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α και της Ethos Media, παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών εκπροσώπων και θεσμικών παραγόντων της αγοράς.

“Δεν επέλεξε τυχαία ο πρωθυπουργός τον κ. Τσακλόγλου στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα”, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης γύρω από το ασφαλιστικό και τα επαγγελματικά ταμεία. Όπως σημείωσε, η πανδημία αποτέλεσε εμπόδιο σε κάποιες προσπάθειες, όμως από το 2021 οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο, σημείωσε.

Την πλήρη στήριξη στον 2ο πυλώνα ασφάλισης από μεριάς του Υπουργείου εξέφρασε ο κ. Πάνος Τσακλόγλου τονίζοντας πως απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϊόντων που θα εξασφαλίσουν την ισόβια συμπληρωματική σύνταξη στους ασφαλισμένους. Περιγράφοντας προβλήματα και δυστοκίες του παρελθόντος αλλά και την επόμενη μέρα γύρω από αυτά, είπε πως:

Πράγματι, στο παρελθόν η σταθερή μείωση των αποταμιεύσεων – αύξηση της κατανάλωσης και η πολυετής οικονομική κρίση αποτέλεσε εμπόδιο, ενώ ανέδειξε το δημογραφικό πρόβλημα και πως μπορεί να συνεισφέρει σε όλα αυτά το κεφαλαιοποιητικό σύστημα κατά τα πρότυπα διεθνών πρακτικών. Θετικό στοιχείο πλέον αποτελεί η μείωση εισφορών στην υποχρεωτική ασφάλιση, τονίζοντας πως οι κρίσεις του παρελθόντος ανέδειξαν τα προβλήματα που δημιουργεί η εξάρτηση από έναν μόνο πυλώνα (αναδιανεμητικό). Σχολίασε παράλληλα πως είναι μια καλή ευκαιρία – και προαπαιτούμενο  – ώστε να “μπολιαστεί” στην ελληνική κοινωνία η ιδέα της αποταμίευσης, με εμπέδωση της εμπιστοσύνης υπό αυστηρό θεσμικό πλαίσιο.

Τρεις κρίσιμους παράγοντες ως προϋποθέσεις για την ανάδειξη του θεσμού έθεσε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ε.Χ.Α.Ε. Τόνισε πως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη κουλτούρας – Financial Literacy κάτι που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Χ.Α ή άλλοι διεθνείς φορείς. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό επίσης να απλοποιηθούν – τυποποιηθούν οι διαδικασίες αναφορικά με το λειτουργικό κόστος που αναλαμβάνουν οι εταιρείες. Τέλος κρίσιμο στοιχείο είναι επίσης να αυξηθούν οι επενδυτικές επιλογές με έμφαση την Ελλάδα, όσο αυξάνονται τα υπό διαχείριση κεφάλαια.

Την τρέχουσα εικόνα για τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης και τον τρόπο λειτουργίας των Ταμείων ανέλυσε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – EΛ.Ε.Τ.Ε.Α, ένας θεσμός  ο οποίος πληρεί σε σχεδόν απόλυτο βαθμό και τις τελευταίες οδηγίες του ΟΟΣΑ. Περιέγραψε τις τελευταίες κινήσεις από πλευράς ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη, δηλώνοντας αισιόδοξος για περαιτέρω απήχηση το 2021 – με το πέρασμα της πανδημίας. Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε, οι σωρευτικές μακροχόνιες αποδόσεις των ΤΕΑ (ως τις 30/6/2020) είναι πολύ σημαντικές, ενώ η μέση απόδοση διαμορφώνεται πλέον στο 4,9%

Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες κυρίως στον 1ο και 2ο πυλώνα ασφάλισης θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την κα Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων σχολιάζοντας τα οφέλη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση κατά την οποία κάθε ασφαλισμένος θα έχει εικόνα του προφίλ του και των επενδυτικών επιλογών.

“Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές αυτές, απαιτούν υπευθυνότητα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό συνολικά”, σχολίασε.

Πολλές είναι οι προοπτικές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης όπως τόνισε ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ ο οποίος μίλησε για τον όγκο κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι κορυφαίοι asset managers διεθνώς, μέρος των οποίων αφορούν συνταξιοδοτικά ταμεία.

Μίλησε για την ανάγκη κινήτρων και κουλτούρας αναφερόμενος στα ΤΕΑ, που κατά τον ίδιο αποτελούν μια σημαντική παράμετρο σ’ ένα σύγχρονο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τα βήματα που ακολούθησε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παρέθεσε από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος, Group Chief Human Resources Officer Oμίλου Τράπεζας Πειραιώς & Πρόεδρος Δ.Σ. Τ.Ε.Α. Προσωπικού Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με την πρόσφατη ίδρυση του Ταμείου.

Όπως είπε, οι εργαζόμενοι της τράπεζας είχαν ομαδική ασφάλιση στο παρελθόν (από την τράπεζα ή άλλους ομίλους που απορροφήθηκαν στο παρελθόν). Ωστόσο, προκρίθηκε η δημιουργία ΤΕΑ, κάτι που έχει τύχει ιδιαίτερης ικανοποίησης καθώς δίνει την δυνατότητα μακροπρόθεσμης και αποτελεσματικής αποταμείευσης.

“Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τέτοιων ταμείων είναι διαχειριστές κεφαλαίων”, σύμφωνα με τον κ. Kίμων Βολίκα, Πρόεδρο Δ.Σ. Τ.Ε.Α. Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ, ο οποίος διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του θεσμού, χαιρετίζοντας τις τελευταίες προσπάθειες από το Υπουργείο Εργασίας.

Ζητούμενο, ωστόσο, αποτελεί το μέγεθος ενός Ταμείου, αναφερόμενος στον όγκο κεφαλαίων (ενεργητικό), ενώ τόνισε πως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η αποταμίευση μέσω από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα να αποτελέσει μοχλό στήριξης και ανάπτυξης, μεγάλων projects, ΣΔΙΤ κ.α προς όφελος της εγχώριας οικονομίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*