Συμφωνίες, ανακατατάξεις και προσαρμογές για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Κατά πολλούς ένα πετυχημένο κλείσιμο έτους μιας χρονιάς σχεδιάζεται μεθοδικά από το προηγούμενο έτος. Είναι η περίοδος που επιβεβαιώνονται οι στρατηγικές και οι ενέργειες εκείνες που πρέπει να ακολουθηθούν. Η συνεχής παρακολούθηση, η αξιολόγησης και οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις – όπου απαιτούνται – έρχονται να συνδράμουν στο τελικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, στους τελευταίους μήνες στην αγορά, εντείνονται οι προσπάθειες για τις τελευταίες κινήσεις στα χαρτοφυλάκια όσον αφορά την παραγωγή, που θα φέρουν το μέγιστο δυνατό θετικό αποτέλεσμα ή τουλάχιστον την συγκράτηση απωλειών.

Είχαμε μια φυσιολογική χρονιά; Προφανώς το 2020 με την έλευση της πανδημίας αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων, με πρωτόγνωρες συνθήκες, που από την μια πλευρά άσκησε σοβαρές πιέσεις στην παραγωγή (κυρίως στη νέα παραγωγή), αλλά έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό στόχων, προσαρμογές, νέα «ψηφιακά» εργαλεία κ.α

Οι αριθμοί

Εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς κάνουν λόγο πως θα κερδίδει το στοίχημα, υπό το πρίσμα ότι δεν θα είναι τέτοιες οι απώλειες ώστε να χαθούν τα οφέλη από την περσινή σημαντική άνοδο. Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2019 η αγορά βρέθηκε στο +8,7%.

Στο πρώτο 9μηνο του έτους η παραγωγή ασφαλίστρων, τόσο στον κλάδο Ζωής όσο και Ζημιών, μειώθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλύοντας τα στοιχεία 9μηνου, σθεναρή αντίσταση δείχνει ο κλάδος Ασθενειών – που κατέχει το 14,1% του συνόλου του Κλάδου Ζημιών καθώς καταγράφει εκ νέου άνοδο αυτή τη φορά με ποσοστό 9,3%.

Είναι γεγονός πως από το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως έχουν διατυπώσει αρκετές φορές στελέχη της αγοράς, το ενδιαφέρον για προγράμματα Υγείας (νοσοκομειακής – εξωνοσοκομειακής περίθαλψη) έχει αυξηθεί σημαντικά. Στο ίδιο μοτίβο, τα Unit Linked συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό σε ανοδικό momentum (άνοδος 46%), ωστόσο το σύνολο του Κλάδου Ζωής διολισθαίνει κατά 9,6% το 9μηνο.

Ρόλο καταλύτη για την συνολική εικόνα θα έχουν οι Γενικές Ασφαλίσεις και δη ο κλάδος Αυτοκινήτου, την ώρα που κοινωνία και οικονομία βρίσκονται σε συνθήκες lockdown. Για την ίδια χρονική περίοδο, η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων που αποτελεί το 1/3 του κλάδου Ζημιών χάνει έδαφος κατά 6,1%.

Συμπερασματικά, η φετινή χρονιά έρχεται σε ευθεία συνάρτηση με τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας, ωστόσο κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η συγκράτηση των απωλειών και διατήρηση των υψηλών δεικτών φερεγγυότητας.

Σημαντικά deals

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν πως ο σημαντικότερος παράγοντας με πολύπλευρες συνέπειες και ανακατατάξεις αποτελεί η κυοφορούμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ειδικότερα, ο τρόπος, ο χρόνος και αν πραγματοποιηθεί εν τέλει. Κατά τα άλλα οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα είναι έντονες κάτι που αποδείχθηκε πρόσφατα και από τελευταίες συμφωνίες στην αγορά.

Ειδικότερα, πολλαπλά οφέλη και για τις δυο πλευρές εκτιμάται πως θα έχει η στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε ανάμεσα σε Howden Matrix (που συνεχίζει απρόσκοπτα τις σημαντικές κινήσεις) και την Eurobrokers, μια από τις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου – εισηγμένη – στις εξειδικευμένες καλύψεις κινδύνων και αντασφαλίσεις.

Την ίδια ώρα, ένα deal ιδιαίτερου συμβολισμού που μπορεί να αποτελέσει προπομπό περαιτέρω συνεργειών στον ασφαλιστικό κλάδο αποτελεί η είσοδος της Cromar στο μετοχικό κεφάλαιο τη Infotrust μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ που πραγματοποιήσε η εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από τη Θεσσαλονίκη.

Επί της ουσίας, η επένδυση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις προοπτικές που παρουσιάζει η αγορά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κλάδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρόσφατη συμφωνία που ανακοινώθηκε ανάμεσα σε Allianz Ελλάδος και Greenwoods Insurance Brokers στον τομέα Marine & Cargo Liability Insurance. Μια συνεργασία με έμφαση στην εξειδίκευση γύρω από την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης με προγράμματα όπως:  Ευθύνης Διεθνούς και Εθνικού Διαμεταφορέα, Ευθύνης Διεθνούς Μεταφορέα (CMR),Ευθύνης Αποθηκευτών & Logisticians, Λάθη & Παραλείψεις (ως συμπληρωματική κάλυψη)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*