Μία 90χρονη η πρώτη που εμβολιάζεται στη Βρετανία

Μία 90χρονη γυναίκα, η Margaret Keenan έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εμβολιασμός έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Coventry. H Keenan κλείνει τα 91 σε μία εβδομάδα και σε δηλώσεις της είπε πως το εμβόλιο ήταν το καλύτερο δώρο για τα γενέθλια της.

Η Keenan έλαβε την πρώτη από τις 800.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που είναι ήδη διαθέσιμες στη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να φθάσουν 5 εκατ. δόσεις. Συνολικά, η Μεγάλη Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, που επαρκούν για την προφύλαξη 20 εκατ. ανθρώπων.

Οι Βρετανοί έχουν θέσει ως προτεραιότητα στον εμβολιασμό τα άτομα άνω των 80 ετών καθώς και τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, όπως υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των εμβολιασμών.

Να σημειωθεί ότι για την πλήρη ανοσοποίηση χρειάζεται να περάσουν 28 ημέρες από την πρώτη δόση. Η ανοσοποίηση ξεκινά την 12η ημέρα μετά την πρώτη δόση και δεύτερη γίνεται 21 ημέρες αργότερα. Μία εβδομάδα μετά και τη δεύτερη δόση θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί η ανοσοποίηση.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*