Αυξάνονται οι επισφάλειες επί των πωλήσεων

Τεταμένο είναι το κλίμα στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας. Τα αυστηρά lockdowns στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην οικονομία, με αύξηηση των επισφαλειών, καθυστερήσεις αποπληρωμών και προβλήματα ρευστότητας. Στην αποσυμφόρηση των προβλημάτων σημαντικό ρόλο έχει η ασφάλιση πιστώσεων.

της Ελενας Ερμείδου

Αυξήθηκαν οι επισφάλειες το 2020 σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα οι επισφάλειες ξεπερνούν το 5% επί των συνολικών πωλήσεων σύμφωνα με την ICAP φτάνοντας στο 33% το 2020 έναντι 26%, το 2019. Αντίθετα επισφάλειες έως 1% αντιμετωπίζει ένα ποσοστό εταιρειών που φτάνει στο 38%, ποσοστό μειωμένο με το 2019 που βρίσκονταν στο 43%.

Κατά την ίδια έρευνα το 66% των εταιρειών του δείγματος παρέχει πιστώσεις που δεν ξεπερνούν τις 60 ημέρες. Αντίστοιχα, το 56% εισπράττει τις απαιτήσεις εντός 60 ημερών, ενώ αντιθέτως το 26% των εταιρειών εισπράττει μετά από 3 μήνες.

Η μείωση του κύκλου εργασιών (65%), το ασταθές οικονομικό περιβάλλον (53%) και η έλλειψη ρευστότητας (48%) είναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τις εταιρείες λόγω του Covid-19.

Στην πρόθεση των εταιρειών αν θα διατηρούσαν την τηλέ-εργασία στην μετά-covid εποχή, το 22,3% απαντά, ναι, ενώ όχι το 43,4%. Μόνο το 5,9% του δείγματος απαντά ότι η τηλέ-εργασία είναι περισσότερο αποτελεσματική με το 54,6% να απαντά ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική. Στην ερώτηση της έρευνας για το ποιοι κλάδοι θα συνεχίσουν την τηλέ-εργασία μετά την πανδημία: Στο κλάδο της Πληροφορικής-Τηλεπικοινωνιών η μια στις δυο εταιρείες θα συνεχίσουν την τηλεργασία, 50% και στην μετά-covid εποχή.

Η “δύναμη” της ασφάλισης πιστώσεων

Οι ασφαλίσεις πιστώσεων μπορούν να δώσουν οφέλη σε μια επιχείρηση σε τομείς πρόληψης, αποζημίωσης ή διεκδίκησης. Ειδικότερα:

α) με την αξιολόγηση της οικονομικής και συναλλακτικής κατάστασης των πελατών – Προστασία της επιχείρησης από τις επισφάλειες

β) με την αποζημίωση σε προκαθορισμένο διάστημα, γεγονός που θα ενισχύσει την ρευστότητα της επιχείρησης

γ) με την βοήθεια που παρέχει για την απαίτηση σε περίπτωση ζημιάς, δηλαδή με την μεγιστοποίηση της δυνατότητας είσπραξης απαιτήσεων.

Επιχειρήσεις: Αυξάνονται σημαντικά οι επισφάλειες, ανάγκη για ασφάλιση πιστώσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*