Απειλητικά πλοκάμια στις σύγχρονες εφαρμογές υγείας

της Ελενας Ερμείδου

Πολύς κόσμος, ασθενείς αλλά και κατά φαντασία ασθενείς καταφευγούν στις εφαρμογές τηλεϊατρικής, τηλε-υγείας  για να αποφύγουν εν μέσω φόβων τις επισκέψεις σε νοσοκομεία, ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα.

Οι εικονικές ή ηλεκτρονικές επισκέψεις μειώνουν τις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης ενώ, λειτουργούν αποτελεσματικά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Και ενώ, θα περίμενε να ακούσει κανείς ότι το τελευταίο χρόνο οι εικονικές ή ηλεκτρονικές επισκέψεις έχουν αυξηθεί λόγω του κορωνοϊού, αρκετές επισκέψεις, ίσως και οι περισσότερες σύμφωνα με στοιχεία δεν έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό. Πολλές επισκέψεις σε ιατρεία ή διαγνωστικά κέντρα περίθαλψης της υγείας απαιτούν φυσικές εξετάσεις σε όργανα ζωτικά.

Οι απαντήσεις – συμβουλές που προκύπτουν από τις εικονικές – ηλεκτρονικές συναντήσεις βασίζονται στις προσωπικές αναφορές των ασθενών και σε ό,τι αυτοί κρίνουν ως σύμπτωμα, ή στους φόβους ή σε εμμονές. Και, από αυτό το σημείο ξεκινάνε οι κίνδυνοι.

Στελέχη από τον κλάδο της υγείας, δήλωσαν στο IW.gr πώς η απουσία εξέτασης ζωτικών ανθρώπινων οργάνων ενέχει κινδύνους όπως αυτός των λάθος συμβουλών και λάθος οδηγιών. «Υπήρξαν περιπτώσεις που ασθενείς θα έπρεπε να προσαχθούν στα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι τηλέ-συμβουλές δεν διαπίστωναν την κρισιμότητα της περίστασης. Οπώς επίσης και το αντίθετο καθώς οι κατά φαντασία ασθενείς παρουσιάζουν την κατάσταση της υγείας τους σε κρισιμότητα και αποζητούν διαρκές την ιατρική φροντίδα.

Περαιτέρω για την ποιοτική αντιμετώπιση των περιστατικών υγείας απαιτείται ορθή τεκμηρίωση. Στην εικονική επίσκεψη, όπως και στις φυσικές επισκέψεις η τεκμηρίωση βασίζεται στα συμπτώματα που παραθέτει ο ασθενής, και όχι σε αυτά που διαπιστώνει ο ιατρός.  Η απόκλιση μίας γνωμάτευσης  που προκύπτει από μία φυσική επίσκεψη σε σχέση με μία εικονική μπορεί και πάλι να είναι μεγάλη. Η επικοινωνία με εικονικές συναντήσεις δεν τεκμηριώνεται πάντα.

Σήμερα που οι cyber κίνδυνοι αυξάνονται, μπορούμε ασφαλώς να πούμε ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος παραβίασης προσωπικών στοιχείων από κυβερνοεγληματιες που τα πουλούν στην μαύρη αγορά, ή ζητούν λύτρα για αποδεσμεύσουν στα αρχεία. Το ιατρικό απόρρητο και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων ανησυχεί ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές και γενικά τους παρόχους υγείας οι οποία διαρκώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κανονιστικές αρχές και τα υψηλά πρόστιμα για αθέτηση ευθυνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*