Σχέδιο Πισσαρίδη: Οι 4 βασικοί άξονες για το Ασφαλιστικό

4 βασικούς άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο Πισσαρίδη αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικότερα:

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών (ενδεικτικά, μέσω σταθερών εισφορών υγείας) και ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

-Ενίσχυση αναλογικότητας δημόσιου διανεμητικού πυλώνα ασφάλισης. Ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα με ιδιωτικές αποφάσεις.

-Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.

-Πλαίσιο εποπτείας για ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.

Κατά την χθεσινή παρουσίαση ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Όχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελικού κειμένου. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με την τοποθέτησή του επίσης ότι: «Η έκθεση δεν διακατέχεται από κάποια στοιχεία καλλωπισμού ή εξιδανίκευσης της κατάστασηςόπως συμβαίνει αρκετά συχνά σε τέτοια κείμενα- δεν “μασάει”, δηλαδή, τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια ύφεση, αλλά και τις προκλήσεις που μας κληροδότησε η κρίση χρέους της τελευταίας 10ετίας»

Συνολικά, οι τομές του σχεδίου εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας: Φορολογικό, δημόσια διοίκηση, κεφαλαιαγορές, δικαιοσύνη, χωροταξία, τοπική αυτοδιοίκηση, υγεία, κατάρτιση, αγορά εργασίας, τουρισμό, αγροδιατροφή, μεταφορές, μεταποίηση, πράσινη ανάπτυξη, μεταποίηση, ΜμΕ, Έρευνα και Καινοτομία

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*