Έ. Αχτσιόγλου στην τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α.: Απαιτείται ολοκληρωμένη πρόταση για «κούρεμα» οφειλών 

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και η ανάγκη στήριξης μεσαίων, μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, συζητήθηκαν αναλυτικά στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με κεντρική καλεσμένη τη βουλευτή και υπεύθυνη του Τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου, την Τετάρτη 18/11/2020. Στην ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση του Ε.Ε.Α. συμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων, Σωματείων και Πρόεδροι Επιμελητηρίων.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, στους κινδύνους που κρύβει ο νέος Πτωχευτικός νόμος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν υπάρξουν πραγματικά μέτρα στήριξης, η μεσαία τάξη απειλείται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, αποτελεί μονόδρομο το «κούρεμα» οφειλών «καθώς για τους περισσότερους μικρομεσαίους και επαγγελματίες θα είναι πρακτικά αδύνατο να ανταποκριθούν σε τόσες υποχρεώσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να δει αυτή την προοπτική και επιτέλους να γίνει ένας έντιμος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και φορέων για το πως ακριβώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά την κρίση που έφερε ο κορονοϊός».

Στην τοποθέτησή της η κ. Έφη Αχτσιόγλου, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει και για «τη μη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ , όπως –μεταξύ άλλων- στην ανάγκη απευθείας κρατικής επιχορήγησης των επιχειρήσεων, μη επιστρεπτέας, στην αναπλήρωση των μισθών και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, στην επιδότηση ενοικίου και σε στοχευμένες φοροαπαλλαγές.

Σχετικά με το «κούρεμα» οφειλών που έθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου αλλά και άλλοι συμμετέχοντες, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «απαιτείται σοβαρή επεξεργασία και κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης», συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ζήτημα του Πτωχευτικού νόμου είναι κεντρικό για την αξιωματική αντιπολίτευση και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καταργηθεί.

Αναφερόμενη στην «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία, η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, τονίζοντας ότι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι το πού θα διατεθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Όπως σημείωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, στην Έκθεση Πισσαρίδη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και απαιτείται άσκηση πίεσης για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων με τρόπο που θα στηρίξουν και την κοινωνία και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α. έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αττικής, όμορων νομών & νήσων Αιγαίου κ. Παύλος Πολιτάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ιωάννης Γκολομάζος, του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Σταύρος Σπαθής, ο Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ε.Α. κ. Παναγιώτης Παντελής, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών & Βιβλιοχαρτοπωλών κ. Βασιλική Μανουσαρίδου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων κ. Θεόδωρος Μάλλιος, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων & Ιδιωτικών Σχολείων κ. Φραντζέσκα Τατούλη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες» κ. Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*