Τέσσερις αντασφαλιστές έχουν λόγο για τον κορωνοϊό

της Ελενας Ερμείδου

Εξασθενίζουν οι απώλειες των αντασφαλιστών σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Hannover Rueck SE, SCOR, Swiss Re και Munich Re έχουν τον πρώτο λόγο.

Hannover Rueck SE, SCOR και Swiss Re, και οι τρεις τους διακράτησαν χαμηλότερα αποθέματα σχετικά με τις απαιτήσεις από τον κορωνοϊό στο 3ο τρίμηνο του 2020,καθώς οι πραγματικές απαιτήσεις δεν απαιτούσαν σοβαρές προσαρμογές σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές απαιτήσεις στις περισσότερες γραμμές παραγωγής, σύμφωνα με την Fitch.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Munich Re, η οποία προσέθεσε 800 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά για απαιτήσεις κατά το 3ο τρίμηνο του 2020. Τα αποθεματικά αυτά συνδέονται με τις ακυρώσεις εκδηλώσεων, τομέας που έχει τα ηνία η Munich Re.

Κατά την Fitch Rating, ο όγκος των απαιτήσεων για ακυρώσεις εκδηλώσεων θα αυξηθεί κατά το 4ο τρίμηνο καθώς ορισμένες χώρες ξανά κλείδωσαν τις οικονομίες τους.

Πάντως και η Hannover Re, και η Munich Re και η SCOR διατήρησαν την κερδοφορία τους παρά τις ζημιές που έγραψαν underwriting το πρώτο εννεάμηνο του 2020. Οι υψηλότερες τιμές προσαρμοσμένες στον υψηλότερο κίνδυνο λόγω της πανδημίας συνέβαλλα στο να γράψει περιορίσει τις καθαρές ζημίες του τριμήνου αντίστοιχα και η Swiss Re.

Οι ζημιές αυτές οφείλονται στις φυσικές καταστροφές, την βελτίωση του αποτελέσματος στο underwriting, προσαρμοσμένο προς τις σχετικές απαιτήσεις από την πανδημία, λόγω των υψηλότερων τιμών προσαρμοσμένων ανά τον υψηλότερο κίνδυνο.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων σημείωσαν πτώση στο εννεάμηνο για  τους τέσσερις μεγάλους αντασφαλιστές λόγω της πτώσης των αποδόσεων των αποεπενδύσεων και των χαμηλότερων πραγματοποιηθέντων κερδών σε σχέση με τον περασμένο έτος. Η κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων αντασφαλιστών είναι καλή διατηρώντας τα επίπεδα των αποθεματικών κεφαλαίων βάσει των στόχων που έχουν ορίσει.

Και οι τέσσερις έχουν εκδώσει χαρτιά χρέους μειωμένης εξασφάλισης για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση κατά το 30 τρίμηνο του 2020, ενώ και οι τέσσερις με μία φωνή εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021, εν όψει προσαρμογής τιμολογίων στο κίνδυνο.

Κατά την Fitch, η εξαίρεση της πανδημίας κατά τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων, οι αλλαγές στους όρους και τις συνθήκες σταδιακά θα περιορίσει τον όγκο των απαιτήσεων από κορωνοϊό στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων διατυπώνει η Fitch. Παρά ταύτα, η αβεβαιότητα γύρω από το ύψος των ζημιών που προκαλεί η πανδημία παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*