Μία ιστορία υψηλού κινδύνου διαφορετική από τις άλλες

Πολιτικές αποφάσεις και εγχώριες διαμάχες μεταξύ κυβερνώντων και επιστημόνων.

της Ελενας Ερμείδου 

Πάνω από δέκα εκατομμύρια δανέζικες βιζόν σφαγιάστηκαν στην Δανία λόγω κορωνοϊού, με τα αγροκτήματα να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Η Δανία παρασύρεται σε μια εγχώρια πολιτική μάχη με τους επιστήμονες  να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο κίνδυνος  μετάλλαξης παρανοείται.  Οι αγρότες ενήργησαν βάσει κυβερνητικής εντολής που λίγο αργότερα λόγω των αντιδράσεων, η εντολή αποσύρθηκε λόγω του ότι παραβίαζε την νομοθεσία του κράτους.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν πολύ βιαστικά τονίζει το NDTV.com, διεπράχθησαν πολιτικά λάθη τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμιο αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Mette Frederiksen, αντιμετωπίζοντας τις υποθέσεις για την νέα μετάλλαξη του ιού τονίζει πως η παραλλαγή αυτή έχει την δυνατότητα να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου Covid, προσθέτοντας ότι η μόνοη επιλογή είναι να εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό των βιζόν που φτάνει περίπου τα 17 εκατομμύρια.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ένωσης κτηνοτρόφων της Δανίας, ήδη τα δύο τρίτα του πληθυσμού αυτοί έχουν σφαγιαστεί.  Συνεχίζοντας η ένωση των κτηνοτρόφων τονίζει ότι μπορούν να επιβιώσουν μόνο όσοι έχουν ισχυρές επιχειρήσεις.

Το κοινοβούλιο της Δανίας καταδίκασε τον χειρισμό του Μ Frederiksen λόγω έκδοσης ‘διαταγής’ προς τους αγρότες να σφαγιάσουν τα κοπάδια συμπεριλαμβανομένων των υγιών ζώων. Η κυβέρνηση του Frederiksen απολογούμενη δήλωσε ότι η έκδοση της διαταγής όφειλε να συνοδεύεται από νέα νομοθεσία.

Στο μεταξύ η οικονομική ζημιά που έχει επέλθει στην χώρα και στο τομέα της αγροτικής οικονομίας είναι πολύ μεγάλη ενώ πολλοί αναρωτιούνται εάν ο κλάδος θα καταφέρει να επιβιώσει. Επιπλέον η κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζει το νομοσχέδιο και να προσδοκά να απαγορεύσει την εκτροφή των βιζόν μέχρι το 2022. Η υλοποίηση μίας τέτοιας διάταξη εξαλείφει την αναπαραγωγή των ζώων και τον κλάδο

Η εφημερίδα Politiken, Kare Molbak γράφει πως η άφιξη του Covid-19 στη Δανία ήταν μια σαφής «αλλαγή παιχνιδιού» για τους αγρότες του βιζόν, παραθέτοντας μεταξύ άλλων την άποψη ενός επιδημιολόγου που λέει πως η διατήρηση του κλάδου «αντιπροσωπεύει υπερβολικά υψηλό κίνδυνο για την υγεία» καθώς καθιστά πρακτικά αδύνατο τον χειρισμό της εξάπλωσης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*