2η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών: Τι είπαν Γ. Βρούτσης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Αρβανιτίδης

του Βάιου Κρόκου

Θετικό στοιχείο για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αποτέλεσε η παρουσία τόσο εκπροσώπων της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης στην 2η Συνδιάσκεψη εκλεγμένων στα Επιμελητήρια Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, στο πλαίσιο των προσπαθειών που συντελούνται τόσο για την ανάδειξη του θεσμού όσο και των ασφαλιστικών λύσεων που απαιτούνται εν καιρώ πανδημίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που πολλές περσινές δεσμεύσεις του τον Μάιο ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 1η Συνδιάσκεψη έχουν πραγματοποιηθεί.

διαβάστε επίσης: Χαιρετισμός Γ. Τσακίρη – ΕΣΠΑ: Μπαίνουν οι διαμεσολαβητές, αναμονή για πράσινο φως από DGComp

Αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έχει ως στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο όλα όσα απασχολούν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Ένα ασφαλιστικό με αναλογιστική μελέτη, ανταποδοτικό που θα επιβραβεύει τον συνεπή ασφαλισμένο δημιουργώντας κίνητρα, τόνισε.

Όπως εξήγησε, απελευθερώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα, γεγονός που δίνει την επιλογή στον καθένα να επιλέξει την κατηγορία που θέλει, όπως επίσης το γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι έχουν πολύ χαμηλό ασφάλιστρο τα πρώτα 5 χρόνια.

Υπενθυμίσε επίσης για την ψήφιση του νόμου για τα Επαγγελματικά Ταμεία, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, στοιχείο που αναδεικνύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την στήριξη των 3 πυλώνων ασφάλισης. Εστιάζοντας στην πανδημία ο κ. Βρούτσης μίλησε για τις βαριές συνέπειες, την ύφεση και τις πιέσεις σε όλη την οικονομία. “Τόσο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν την στήριξη με ότι εφικτό είναι δημοσιονομικά για την οικονομία”, σημείωσε.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως την ερχόμενη Δευτέρα (16/11) η κυβέρνηση φέρνει – μεταξύ άλλων – στην Βουλή το σχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται το επόμενο διάστημα το οποίο θα είναι ευθυγραμμισμένο με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και του ILO, παρά τις αρνητικές φωνές που ήδη ακούγονται, διαβεβαιώνοντας πως 8ωρο και 40ωρο παραμένουν πυλώνες του εργατικού δικαίου ενώ οι υπερωρίες θα πληρώνονται κανονικά κ.α.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της οικονομίας. “Η πανδημία έχει αλλάξει το τοπίο, αλλά δυστυχώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι αρκετές για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας”, σημείωσε η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ

Περιέγραψε ένα ζοφερό και δύσκολο περιβάλλον, τονίζοντας πως και στο δεύτερο lockdown τα μέτρα παραμένουν ανεπαρκή. “Στόχος είναι ωστόσο να κάνουμε έναν διάλογο με τους καθημερινούς ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους”, τόνισε. Αναφερόμενη στο εργασιακό νομοσχέδιο (που δεν έχει έρθει σε διαβούλευση), σημείωσε πως δεν νοείται να μπει σε διαβούλευση αυτή την περίοδο εν μέσω lockdown, τηλεργασίας και αναστολής εργασιών.

“Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα του ασφαλιστικού κλάδου και των διαμεσολαβητών και έχουμε συνομιλήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς”, σημείωσε και τόνισε πως η στενή συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια και τον κόσμο της εργασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αποτελεί βασικό μέλημα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Β´Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης εστίασε την προσοχή του στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων, δη των ασφαλιστικών εργασιών εν μέσω πανδημίας.

Έθεσε επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα στα οποία ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να δώσει απαντήσεις σε ανάγκες που προκύπτουν γύρω από: την Υγεία, την σύνταξη & αποταμίευση, την Κλιματική Αλλαγή και τις Φυσικές Καταστροφές ή τους επιχειρηματικούς κινδύνους και την τηλεργασία.

“Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρόλος ενός ασφαλιστικού συμβούλου είναι κρίσιμος και διττός: Αφενός να μεταφέρει τα μηνύματα και τις ανάγκες της αγοράς και των πολιτών στις ίδιες της ασφαλιστικές εταιρείες, αφετέρου να προτείνει τις κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις στους καταναλωτές. Με διαφάνεια και επαγγελματισμό –  από την σύναψη του ασφαλιστήριου συμβολαίου ως την αποζημίωση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση καλείται να δηλώσει “παρών”: με την χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, με την συνεχή εκπαίδευση και πιστοποίηση, με την απόκτηση μεγαλύτερης εξειδίκευσης σε αγορές και κινδύνους, με την ανάπτυξη και διάδοση νέων καινοτόμων προϊόντων, με την στελέχωση νέων επαγγελματιών στον κλάδο

Τέλος, σημείωσε πως η Πολιτεία οφείλει να δει από κοντά σήμερα τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας επαγγελματίας ασφαλιστής, εν μέσω της πανδημίας και των δυσμενών προβλέψεων για το σύνολο της οικονομίας της χώρας, χαιρετίζοντας κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία στην 2η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που θα αναδείξει τον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*