Κυβερνοεγκληματίες παραμονεύουν το εμβόλιο κορωνοϊού

της Ελενας Ερμείδου

Γιατί να μην βάλουν στο στόχαστρο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου και την Pfizer τώρα που ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με ποσοστό επιτυχίας 90%. Γιατί όχι και την Eli Lilly που πήρε έγκριση από τον FDA για φάρμακο αντισωμάτων για ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού, διερωτώνται στελέχη που μίλησαν στο IW από την ασφαλιστική αγορά και ειδικότερα από τον κλάδο ασφάλισης περιουσίας και cyber κινδύνων.

Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν τελειώνουν εδώ, τώρα ξεκινάνε με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και όλο τον κλάδο υγείας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών τονίζουν οι ομιλούντες στο ρεπορτάζ του IW, κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα χτυπήματα που συνέβησαν σε φαρμακευτικές κολοσσούς. «Ρώσοι, Κινέζοι, Αμερικάνοι όλοι διεκδικούν μερίδια στην αγορά», τονίζουν.

Νο. 1 κίνδυνος για τις φαρμακοβιομηχανίες είναι η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο αμέσως δεύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τις δηλώσεις είναι η ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν σε ένα νέο προϊόν που βρίσκεται σε φάση δοκιμών πριν την έκδοση του. Αυτό για μία φαρμακευτική μπορεί να σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να μην καταφέρει να κυκλοφορήσει προκαλώντας απώλεια εσόδων. Ζημιές επίσης μπορεί να προκληθούν σε ήδη υπάρχοντα προϊόντα προκαλώντας προβλήματα κατά την διαδικασία παραγωγής.

Στους κλασσικούς κινδύνους, δηλαδή αυτοί που μπορεί να συντελέσουν σε ένα cyber χτύπημα είναι οι προμηθευτές των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς στα συστήματα αυτά που χρησιμοποιούνται «είναι πιο ανοικτά» τα ranosomware, το physing, η τεχνητή νοημοσύνη λόγω της διασύνδεσης και τα λάθη των εργαζομένων από αμέλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιοι παραθέτουν το 80% των απαιτήσεων (claims) οφείλονται σε λάθη εξ’ αμελείας.

Οι cyber κίνδυνοι των φαρμακευτικών δεν διαφέρουν από τους κινδύνους των υπολοίπων κλάδων, ως κλάδος όμως βρίσκεται στην υψηλότερα βαθμίδα των cyber εγκληματιών, όπως και συγκεκριμένες βιομηχανίες όπως η Pfizer η οποία αν και λαμβάνει μέτρα, σήμερα καλείται να λάβει περισσότερα.

Διαβάστε:  Σύννεφα κινδύνων πάνω από φαρμακευτικές και υγεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*