Γενικό lockdown, 800 ευρώ για την αναστολή Νοεμβρίου, ανοιχτά τα δημοτικά

Γενικό lockdown κήρυξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξή του.  Το νέο lockdown που τίθεται σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Tα κεντρικά σημεία:

-Λειτουργούν δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής. Κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια.

-Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ του Νοεμβρίου θα ανέρχεται σε 800 ευρώ πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

-Ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους

-Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 37 δισ. διαθέσιμα

-Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Η τοποθέτηση

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις που κάνει αυτή την ώρα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. «Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».

Από τις 5.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ, οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή δωρεάν μηνυμάτων στο 13033. Για τα μηνύματα θα υπάρχουν οι γνωστές έξι επιλογές:

-Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).

-Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

-Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

-Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτήν την επιλογή θα προστεθεί και η μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα

-Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

-Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου.

Στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης, ενώ στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*