Μαργαρίτα Αντωνάκη στο Ciir20: “Η ασφάλιση του cyber risk θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια”

“Κανένας δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ασφαλή και οφείλει να γνωρίζει πως να αντιδράσει και θωρακιστεί απέναντι στον κίνδυνο”, δήλωσε η κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από το βήμα του 2nd Cyber Insurance & Incident Response Conference.
Το συνέδριο διεξάγεται σήμερα μέσα από τη LiveOn πλατφόρμα, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUPστη διεύθυνση ciir.liveon.tech υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έγκριτων θεσμικών φορέων. Στόχος του να αναδείξει τη σημαντικότητα της ασφάλισης cyber insurance ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου και να εξετάσει τους παράγοντες κυβερνοασφάλειας που μπορεί να επηρεάσουν την εταιρική λειτουργία
Όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής περιορίζουν όσο γίνεται τους αναδυόμενους νέους κινδύνους. “Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επικεφαλής της κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπαθεί να ενοποιήσει και να συνθέσει όλους τους διάσπαρτους κανόνες που υπάρχουν γύρω από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δίνοντας έμφαση έμφαση στη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι στο στόχαστρο των χάκερς”.

Η ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου αποτελεί τεράστια πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία για τις ασφαλιστικές να αναδείξουν την αξία τους μπροστά στις προκλήσεις που ανοίγονται στο χώρο

Συνεργασία χρηματοπιστωτικού τομέα και ασφαλιστικής αγοράς
Σύμφωνα με την κα. Αντωνάκη παρατηρείται το εξής δίπολο, από τη μία οι ασφαλιστικές προσπαθούν να προστατευτούν και από την άλλη οφείλουν να προστατεύσουν τις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέσα από προϊόντα ασφάλισης, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο ως προς τον περιορισμό του εγκλήματος και των κινδύνων του κυβερνοχώρου.
“Η πρόληψη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να εντοπίσει τα τρωτά σημεία. Η ασφάλιση του cyber risk τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και να παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη. Τους επόμενους μήνες θα γίνει και στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος  κουβέντα γύρω από το cyber risk διότι μας απασχολεί η ανάπτυξη εργασιών αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, το risk management και το undewriting”, υπογράμμισε.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Αντωνάκη

Είναι γεγονός ότι πολλές κοινωνικές αλλαγές έχουν επιταχυνθεί σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του COVID-19, αλλά καμία περισσότερο από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, έχουν αναγκαστεί να υιοθετήσουν ταχύτατα την εργασία στο σπίτι σε μια προσπάθεια να συνδράμουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού και να προστατεύσουν τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους, βασιζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά σε ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να παραμείνουν σε επαφή και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Η διαθεσιμότητα και η ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής έχουν έρθει απότομα στο προσκήνιο, με την Europol να επισημαίνει ότι η πρωτοφανής μετατόπιση της δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οποιοσδήποτε σήμερα έχει φθηνή και εύκολη πρόσβαση σε περισσότερο ή λιγότερο προηγμένα εργαλεία hacking. Η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών δημιουργεί, χωρίς αμφιβολία, ευκαιρίες για επιθέσεις στους ιδιαίτερα «έξυπνους» εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Το θέμα δεν είναι πλέον το εάν, αλλά το πότε  θα υποστεί κάποιος (επιχείρηση ή άτομο) τέτοια επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ασφαλή. 

Η καλύτερη αντίδραση είναι η συνειδητοποίηση του κινδύνου και η έγκαιρη διαχείρισή του.

Όλα αυτά εμφανίζονται σε μία εποχή που η ασφαλιστική αγορά και οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής είχαν ήδη εντείνει τις προσπάθειές τους για να αντλήσουν οφέλη από την αύξηση της ψηφιοποίησης, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τους αναδυόμενους νέους κινδύνους.

Από την πλευρά των υπευθύνων χάραξης  πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ursula von der Leyen έχει δεσμευτεί να συνθέσει και να ενισχύσει τους διάσπαρτους νομοθετικούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δίδοντας έμφαση στην ενίσχυση της «ψηφιακής λειτουργικής ανθεκτικότητας» του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των κυβερνοεπιθέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, για την οποία βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής αγοράς.

Η ασφαλιστική βιομηχανία από την άλλη πλευρά κατέχει μια μοναδική θέση, τόσο ως τομέας που αποτελεί στόχο κυβερνοεπιθέσεων και επομένως πρέπει να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του, αλλά και ως δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει προστασία σε άλλες επιχειρήσεις μέσω μιας σειράς προϊόντων ασφάλισης κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου.

Η ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου παίζει αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων να ενισχύσουν την ανθεκτικότητάς τους στον κυβερνοχώρο, προσφέροντας πολλές διαφορετικές υπηρεσίες, τόσο πριν όσο και μετά από ένα περιστατικό Cyber.

Πράγματι, η προστασία που παρέχει η ασφάλιση έχει δύο όψεις:

Οι ασφαλιστές διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη λήψη μέτρων πρόληψης, συνδράμοντας την ασφαλιζόμενη επιχείρηση να αντιληφθεί τα τρωτά της σημεία και την έκθεσή της στον κίνδυνο αξιολογώντας και ενισχύοντας την ψηφιακή της ανθεκτικότητα .

Και εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά και η απειλή γίνει πραγματικότητα, η ασφάλιση προσφέρει δίχτυ ασφαλείας στην επιχείρηση βοηθώντας την να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, όχι μόνη της, αλλά με την πολύτιμη συμβολή του ασφαλιστή της. 

Η πανδημία επιβεβαίωσε τη σημασία της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και ανέδειξε το σημαντικό ρόλο των ασφαλιστών στην πρόληψη, τον μετριασμό και την ανάληψη μέρους του ρίσκου των επιχειρήσεων.

Η ασφάλιση του cyber risk είναι ομολογουμένως μία πολύπλοκη νέα μορφή ασφάλισης. 

Αυτή τη στιγμή προσφέρεται στη χώρα μας από μικρό αριθμό ασφαλιστικών εταιριών. Ωστόσο, λόγω του ιδιαίτερα αυξανόμενου ενδιαφέροντος, η ασφάλιση του cyber risk απασχολεί ολοένα και περισσότερο την αγορά μας τόσο από την άποψη της προοπτικής ανάπτυξης, όσο και των προκλήσεων και των ειδικών θεμάτων που αναδεικνύονται όπως είναι τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων,  underwriting,   risk management κ.ά..

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου αποτελεί για τους ασφαλιστές σε παγκόσμιο επίπεδο μία ακόμη πρόκληση αλλά και ευκαιρία!

Είμαι σίγουρη ότι οι πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε καλύτερα το επίκαιρο αλλά και ιδιαίτερα πολύπλοκο αυτό ζήτημα.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*