Πολλές αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού και πολλά cyber χτυπήματα

της Ελενας Ερμείδου

Οι μεγάλες αποτυχίες που σημείωσαν κατά την λειτουργία τους οι εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του αντίκτυπου του Covid-19, οδηγούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης του κλάδου.

Ομιλητής από την Swiss Re σε διαδικτυακό πάνελ του SIRC 2020 (Singapore International Reinsurance Conference) με θέμα “De-risking Global Supply Chain: Strengthening Resilience in a time of Disruption” τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να μετασχηματιστούν ψηφιακά όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας από άκρη σε άκρη.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των συνεργατών, των επενδυτών ενώ η συγκέντρωση τρίτων μερών σε ένα ορισμένο σημείο θα βελτιώσει την διαλειτουργικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο συνδυασμός της παλιάς τεχνογνωσίας με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη όλων των μερών.

Χρειάζεται συμπλήρωσε η εύρεση μίας νέας οπτικής γωνίας που θα εξετάσει όλο το φάσμα των διαδικασιών ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να εντοπιστούν οι ευθύνες.  Να μπορεί με άλλα λόγια ο κλάδος ασφαλειών να κατανοήσει τα δεδομένα και να  διαπιστώσει τα λάθη έχουν γίνει προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί των αποζημιώσεων.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα κλείδωμα στην οικονομία σε μια συγκεκριμένη χώρα προκαλεί προβλήματα παραγωγής ή προμήθειας, να έχουν καταγραφεί οι διαδικασίες του τι μπορεί να γίνει για να μετριαστεί ο αντίκτυπος, αλλά και να εξετάζονται οι στρατηγικές που αφορούν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως εναλλαγή προμηθευτών και χρήση πολλαπλών μοντέλων για την μεταφορά και την διανομή των προϊόντων.Τα περισσότερα προβλήματα συμβαίνουν σε επιμέρους επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όχι κυρίως στο αρχικό ή στο τελικό στάδιο.  Σύμφωνα με την Swiss Re πολύ σημαντική είναι η παραμετροποίηση της ασφάλισης και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

H ψηφιοποίηση παράλληλα αυξάνουν τις πιθανότητες των κυβερνοχτυπημάτων. Ηδη με το lockdown η αύξηση των κυβερνοχτυπημάτων αυξήθηκε κατακόρυφα.

Κυβερνοεπιθέσεις: Πληθαίνουν παντού οι παραβιάσεις, ανάγκη για cyber ασφαλίσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*