cyber risks, digits on screen

Κυβερνοεπιθέσεις: Πληθαίνουν παντού οι παραβιάσεις, ανάγκη για cyber ασφαλίσεις

του Βάιου Κρόκου

Μέχρι πρότινος ήταν ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών. Τώρα, η έλευση της πανδημίας είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος που επισπεύδει διαδικασίες, αντιλήψεις και πρακτικές γύρω από καλύψεις και μεθόδους προστασίας από το κυβερνοέγκλημα. Η ραγδαία άνοδος της χρήσης των νέων τεχνολογιών (από ειδικούς και μη), η τηλεργασία, οι νέες εφαρμογές και συστήματα προσφέρουν οφέλη αλλά ανοίγουν διάπλατα πλεόν το έδαφος σε απειλές και κυβερνοεγκληματίες.

Το κυβερνοέγκλημα είναι κάτι που απασχολεί όλους: πολυεθνικές, ΜμΕ και πολίτες. Απειλές ελλοχεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας: τράπεζες, ασφαλιστικές, τμήματα ΙΤ, online λιανεμπόριο, μεταφορές-logistics, υπηρεσίες Δημοσίου κ.λπ. Είναι γεγονός, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2017-2018, πως η αγορά του cyber insurance βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και κυμαίνεται στα 4 δισ. δολ. (με το 90% να αφορά τις ΗΠΑ). Χρόνο με τον χρόνο, οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν και οι λύσεις για αυτές πολλαπλασιάστηκαν, κάτι που σίγουρα θα συνεχιστεί.

Την Ελλάδα απασχόλησαν στο παρελθόν φαινόμενα όπως telephone hacking, ransom και απάτες στη μεταφορά κεφαλαίων. Κρίσιμο – κατά τους ειδικούς – θεωρείται το κομμάτι των υποδομών (τηλεπικοινωνίες, πληροφοριακά συστήματα) υπό το πρίσμα των νέων επενδύσεων και της διασφάλισης τους με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αποτελεί πρακτικά το εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.

Μόλις χθες έγινε γνωστό πως ακόμα και ασφαλιστική εταιρεία έπεσε θύμα παραβίασης: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το περιστατικό συνέβη κατά της σουηδικής Folksam με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία περίπου 1 εκατομμυρίου πελατών της σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως το Facebook, η Google, η Microsoft και το LinkedIn. Η εταιρία διέκοψε αμέσως αμέσως την κοινοποίηση των προσωπικών στοιχείων και ζήτησε από τις εταιρίες που έλαβαν τα δεδομένα, να τα διαγράψουν.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, τα δεδομένα που διέρρευσαν, περιλαμβάνουν αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη Σουηδία για καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση των πελατών. Για την ώρα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν ότι τα δεδομένα που διέρρευσαν, έχουν χρησιμοποιηθεί από τρίτους με «ακατάλληλο τρόπο».

Οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε

Σε τελευταία έρευνα της για το 2019 η Eurostat έκανε λόγο πως το 21% των επιχειρήσεων της ΕΕ με 10 ή περισσότερους εργαζόμενους ανέφερε ότι έχουν ασφάλιση έναντι συμβάντων ασφάλειας στα συστήματα τεχνολογίας και επικοινωνίας. Τα μερίδια ασφάλισης κυμαίνονται από 20% για τις μικρές επιχειρήσεις, 28% για τις μεσαίες επιχειρήσεις έως 35% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα διαφορετικά ποσοστά ασφάλισης ερμηνεύονται από το γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από προβλήματα που προκύπτουν από περιστατικά ασφάλειας στα δίκτυα επικοινωνίας και τεχνολογίας.

διαβάστε επίσης: Τι φοβούνται, τι ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές από τις ασφαλιστικές

Το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο μερίδιο στο σύνολο των επιχειρήσεων στην ασφάλιση τέτοιων περιστατικών σύμφωνα με την σημερινή έρευνα της Eurostat ήταν η Δανία με ποσοστό 56% όλων των επιχειρήσεων, ακολουθούν οι: Ιρλανδία, Γαλλία, Σουηδία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών.

Έφερε ο κορονοϊός νέα στοιχεία και δεδομένα γύρω από τον τρόπο που διαχειρίζονται την απειλή αυτή οι εταιρείες; τι λύσεις μπορεί να φέρει η cyber ασφάλιση; Σε κάθε περίπτωση, νέοι κίνδυνοι όμως βρίσκονται προ των πυλών…

Για αυτά και αρκετά ακόμα άλλα θα συζητήσουν σήμερα ειδικοί στο 2nd Cyber Insurance & Incident Response Conference

Το συνέδριο έχει στόχο να εξετάσει τους κινδύνους που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία μιας εταιρείας, οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν την ομαλή λειτουργία και τη διαθεσιμότητα των συστημάτων της, να επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα και τη φήμη της, καθώς και να βοηθήσει την ανάπτυξη της αγοράς της ασφάλισης cyber insurance, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*