Ένταξη των διαμεσολαβητών σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής

Μια  σημαντική εξέλιξη που αφορά την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών προήλθε μετά από συστηματική προσπάθεια του Ε.Ε.Α. να ενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου στα προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό είχε προηγηθεί σειρά επαφών του προέδρου του Ε.Ε.Α. κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και του ΓΓ. κ.  Δ. Γαβαλάκη με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη, καθώς και των υπηρεσιών του Ε.Ε.Α. με τις αρμόδιες της Περιφέρειας από τις οποίες τελικώς προέκυψε αποτέλεσμα θετικό για τον κλάδο και γενικότερα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Εφεξής οι επαγγελματίες αυτοπασχολούμενοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να ωφεληθούν από το πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Περιφέρειας Αττικής».

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Υπηρεσία του ΠΕΠ Αττικής απάντησε θετικά στο αίτημα του Ε.Ε.Α. αναφέροντας σε σχετική επιστολή:

«Αυτοαπασχολούμενοι που δεν απασχολούν προσωπικό, μπορούν να συμπεριληφθούν στους ωφελούμενους της δράσης. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το θεσμικό πλαίσιο θα είναι αυτό των Κρατικών Ενισχύσεων και θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά έλεγχος σώρευσης, σύμφωνα με τον κανονισμό 1407/2013 (de minimis)».

Η εξέλιξη δικαιώνει τις θέσεις του Ε.Ε.Α. που από την αρχή υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.

Πλέον, ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα απευθύνονται ειδικά στους επαγγελματίες του κλάδου για την ενίσχυση  της προσαρμοστικότητας στις νέες διαμορφούμενες οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες, για την προσαρμογή στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Π.Σ.Ε.Ε.).

Με βάση την αρχική πρόσκληση ΑΤΤ098 και τις απαντήσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής ωφελούμενοι από το πρόγραμμα δύνανται να είναι:

(α) οι απασχολούμενοι, δηλαδή εργαζόμενοι ανεξαρτήτως καθεστώτος απασχόλησης άρα μισθωτοί* ή/και εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (εκτός των  εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα ή σε ΝΠΔΔ), χωρίς έλεγχο σώρευσης (de minimis) και

(β) οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν απασχολούν προσωπικό, με έλεγχο σώρευσης (de minimis)

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει:

Αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, η οποία δίνει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές το δικαίωμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από ένα πρόγραμμα κατάρτισης. Αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι του επιχειρείν και η στήριξη τους σημαίνει ενίσχυση όλης της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη για την ικανοποίηση του αιτήματος του Ε.Ε.Α. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής είναι εξαιρετική και μπορεί να δώσει σημαντικά οφέλη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο λόγω και της ύφεσης που φέρνει η πανδημία. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*