Όταν η αναβολή… κοστίζει!

Σήμερα, για πολλούς νέους ανθρώπους, η περίοδος της συνταξιοδότησης δεν είναι κάτι παραπάνω από μια μακρινή εικόνα. Είναι φυσικό, ανάμεσα στις έγνοιες και τα άμεσα ζητήματα της καθημερινότητας, να μας απασχολεί λιγότερο το πώς θα είμαστε στο μέλλον. Ωστόσο, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε αυτό το μέλλον όπως θα το θέλαμε και όπως θα μας άξιζε, τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Είναι αλήθεια ότι, με τα σημερινά δεδομένα, το εισόδημα που μπορεί να μας εξασφαλίσει το ισχύον σύστημα ασφάλισης κατά την περίοδο της σύνταξης, θα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό γιατί, λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι πιέσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα επόμενα χρόνια, με ανάλογη επίπτωση στο εισόδημα των ασφαλισμένων μετά τη σύνταξη.

Πώς, λοιπόν, θα μπορέσει κάποιος να έχει το επίπεδο ζωής που ονειρεύεται, αν δεν υπολογίσει κι αν δεν φροντίσει έγκαιρα να καλύψει το  κενό που θα προκύψει ανάμεσα στο εισόδημα και στις ανάγκες του; Πώς θα μπορέσει, για παράδειγμα να παραμείνει οικονομικά ανεξάρτητος, να βοηθήσει τα παιδιά του, να ασχοληθεί με ένα αγαπημένο χόμπι ή να κάνει ένα ταξίδι; Τη λύση μπορούν να τη δώσουν τα ιδιωτικά αποταμιευτικά προγράμματα, λειτουργώντας συμπληρωματικά στη δημόσια ασφάλιση.

Πότε, όμως, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κανείς την αποταμίευση; Και πόσα θα πρέπει να βάζει στην άκρη, για να καλύψει τις μελλοντικές του ανάγκες; Η απάντηση, ως προς το χρόνο έναρξης, είναι απλή: όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η αποταμίευση, τόσο μεγαλύτερο είναι το περιθώριο χρόνου για να σχηματίσουμε ένα επαρκές κεφάλαιο. Αντίθετα, αν αρχίσουμε σε μεγάλη ηλικία, ο χρόνος μέχρι να χρειαστούμε το ποσό της αποταμίευσης θα είναι λιγότερος.  Επίσης, έχει αποδειχθεί από εμπειρικά στοιχεία ότι η μακροχρόνια και συστηματική αποταμίευση επιτυγχάνει την αύξηση της αξίας της, μέσω των αποδόσεων επενδυτικών προγραμμάτων που συνάδουν με το επενδυτικό προφίλ κινδύνου του αποταμιευτή.

Είναι, επομένως, σημαντικό η αποταμίευση ενόψει της συνταξιοδότησης να ξεκινά εγκαίρως. Με την επιλογή μάλιστα των κατάλληλων συνεργατών, μπορεί κανείς να διαμορφώσει ένα απόλυτα εξατομικευμένο πλάνο αποταμίευσης, με βάση τις δυνατότητες και τους στόχους του.

Ξεκινώντας από τον υπολογισμό των μελλοντικών αναγκών του ασφαλισμένου, η MetLife μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψή τους, με προγράμματα όπως το Accelerator Plus 2.0. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου, επενδυτικού χαρακτήρα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν, να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη και σύγχρονες επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με το ξεχωριστό επενδυτικό τους προφίλ. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ανάγκες και σχέδια, ή να μετατραπεί σε μηνιαίο εισόδημα μετά τη σύνταξη. Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 600 ευρώ το χρόνο, ενώ το ποσοστό επένδυσης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% από το πρώτο έτος, ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς, για να σχεδιάσουμε το μέλλον που θέλουμε. Η έγκαιρη έναρξη της δημιουργίας κεφαλαίου για το μέλλον, αλλά και η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προσωπικού πλάνου, είναι οι παράγοντες που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση. Η MetLife μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά αυτή την προσπάθεια, με την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το κύρος ενός παγκόσμιου οργανισμού. Μπορεί να γίνει από τώρα, ο αξιόπιστος σύμβουλος/σύμμαχος για μια ασφαλή συνταξιοδότηση και μια ζωή όπως την έχουμε ονειρευτεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*