Hellas Direct: 8 ανησυχητικοί θόρυβοι στο σπίτι

Θυμάσαι πώς ήταν το πρώτο σπίτι που νοίκιασες; Είναι κανόνας: Όσο περισσότερα σπίτια αλλάζεις, τόσο πιο έμπειρος/η γίνεσαι στο να εντοπίζεις προβλήματα, πριν εμφανιστούν. Ξέρεις ακριβώς πού να κοιτάξεις/μυρίσεις/ακουμπήσεις για να τσεκάρεις σε τι κατάσταση είναι ένα σπίτι και αν αξίζει να κάνεις άλλη μία ακόμη μετακόμιση.

Αλλά ένα πράγμα δεν μπορείς να καταλάβεις με την πρώτη σε ένα σπίτι. Τους ήχους του! Όσο περισσότερο χρόνο περνάς εκεί, τόσο εξοικειώνεσαι με τους θορύβους του, μαθαίνεις να μην τρομάζεις όταν τρίζει ένα ντουλάπι ή όταν περπατάς σε ένα συγκεκριμένο σημείο του παρκέ.

Αλλά, όλα κι όλα. Κάποιοι θόρυβοι πρέπει να σε ξεσηκώνουν!

Τι είναι αυτοί οι θόρυβοι που ακούς στο σπίτι σου;

Κάποιοι θόρυβοι είναι πάντα χαρακτηριστικοί, σε κάθε σπίτι. Και δείχνουν ότι κάπου υπάρχει μία βλάβη ή κάπου πάει να προκύψει μία βλάβη. Αυτό θέλουμε, να το προλάβουμε!

Κάποιος σφυρίζει. Και δεν έχεις χειρότερο.

Άκου προσεκτικά πριν αρχίσεις να βρίζεις ή πριν βάλεις ακουστικά. Έρχεται από τον καυστήρα; Τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν βρομίσει τα φίλτρα και να θέλουν αλλαγή. Καλό είναι να τα αλλάζεις κάθε 3 μήνες, για να δουλεύει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και για να μη χρειαστεί να ακούσεις ποτέ αυτό το σφύριγμα. Έρχεται από τα παράθυρα; Τότε δεν έχει γίνει σωστά η τοποθέτησή τους και μπάζει! Μήπως γι’ αυτό κάνει πολύ πιο κρύο απ΄όσο περίμενες;

Ακόμη και το ψυγείο σου βογγάει.

Το φόρτωσες με γιαούρτια, πίκλες και γάλατα για 2 γενιές. Το τελευταίο που θες είναι να χαλάσει. Αν ακούσεις ένα δυνατό θόρυβο που δε σταματά, το πιο πιθανό είναι ότι έχει βλάβη ο συμπιεστής – δε χρειάζεται να ξέρεις τι ακριβώς είναι, σου αρκεί που ξέρεις ότι είναι απαραίτητος για να συντηρούνται όλα αυτά τα καλούδια που έχεις εκεί μέσα.

Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, έχει χαλάσει το ανεμιστηράκι που λειτουργεί για τη συντήρηση της θερμοκρασίας. Στη χειρότερη περίπτωση θέλει αλλαγή ολόκληρος ο συμπιεστής. Εσύ όπως και να’χει, καλείς ψυκτικό ή ηλεκτρολόγο. Δεν παίζουμε με το ψυγείο!

Θα ορκιζόμουν ότι άκουσα κάποιον να γρατζουνάει το παράθυρο!

Ας ελπίσουμε πως όχι. Αλλά αν ακούγεται σαν να γρατζουνάει κάποιος το παράθυρο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται για αρρωστημένο θρίλερ αλλά περιστέρι – παρεμπιπτόντως, για κάποιους κι αυτό θρίλερ είναι 🙂

Fun fact: Τα πουλιά συχνάζουν όπου έχει νερό. Οπότε; Μπορεί να πρέπει να τσεκάρεις για τυχόν βουλωμένη υδρορροή κάπου στο σπίτι, ναι, με ειδικό.

ΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒβββββββββββββ………….

Είναι ένα βουητό που δε σταματά με τίποτα. Και δεν είναι η σκέψη σου, το επιβεβαιώνεις και με έναν τρίτο που ίσως βρίσκεται εκεί. Δώσε προσοχή. Από πού προέρχεται;

Από τα φωτιστικά; Τότε κάπου είναι χαλαρή η σύνδεση. Εσύ πριν χαλαρώσεις, φώναξε κάποιον ηλεκτρολόγο. Δε θέλουμε χαλαρές συνδέσεις που σε κάποιες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες, βραχυκύκλωμα, ακόμα και πυρκαγιά.

Έρχεται από τον τοίχο; Σίγουρα μη χαλαρώσεις! Μπορεί να είναι σφήκες που έχουν κάνει φωλιά μέσα στους τοίχους. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να φωνάξεις ειδικό για απεντόμωση. Θα χρειαστεί να βρει τη φωλιά – σε ένα σπίτι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο – και δυστυχώς να σκοτώσει τη βασίλισσα για να τη διαλύσει…

Από πού τρέχει νερό ρε παιδιά;

Αν ακούς νερό να τρέχει, πάνω απ’ όλα τσέκαρε ότι την 100ή φορά που πήγες να πλύνεις τα χέρια σου δεν άφησες καμία βρύση ανοιχτή. Κλειστές όλες; Ούτε το καζανάκι τρέχει; Τσέκαρε τότε το πλυντήριο (ρούχων ή πιάτων) για κάποια διαρροή. Ούτε εκεί; Τότε καλύτερα να φωνάξεις υδραυλικό γιατί μπορεί να έχεις διαρροή μέσα ή έξω στο σπίτι και θα πρέπει να γίνει δουλίτσα.

Αν ακούς κάτι να τρέχει στους τοίχους…

Μπορεί όντως να τρέχει κάτι στους τοίχους. Μη φρικάρεις. Το πολύ πολύ να είναι ποντικάκι. Ή πουλάκι. Θα το αντέξεις. Δε ζεις στην άγρια φύση – κι εκεί αυτό που θα έβρισκες στον τοίχο σου θα ήταν ερπετό και θα ζύγιζε 15 κιλά. Ή φώναξε ειδικό ή βγάλ’του όνομα

Τρίζει το κλιματιστικό;

Αν το φίλτρο του κλιματιστικού δεν έχει τοποθετηθεί σωστά τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει γεμίσει βρομιές και σκόνη. Κι από εκεί προέρχεται το ενοχλητικό τρίξιμο. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι κάτι, ένα καθάρισμα θέλει! Έτσι και θα σταματήσει το τρίξιμο και θα συντηρηθεί το κλιματιστικό.

Το boiler σού φτιάχνει ποπ κορν!

Το ανάβεις και ξαφνικά είναι σαν να μπαίνεις στον κινηματογράφο; Όχι, συγκεντρώσου! Για μπάνιο μπαίνεις. Το πιο πιθανό είναι ότι αν κάνει σαν μηχανή ποπ κορν ο θερμοσίφωνας έχει πρόβλημα. Μην αγχωθείς, μπορεί και να το πρόλαβες και να μη χρειάζεται αντικατάσταση αλλά επισκευή. Όσο πιο γρήγορα πάρεις τηλέφωνο υδραυλικό, τόσο το καλύτερο.

Αυτή βασικά είναι η λύση σε όλα. Είτε αναγνωρίσεις τον θόρυβο είτε όχι, καλό είναι να καλέσεις κάποιον που είναι η δουλειά του είναι να βρίσκει το σκουπιδάκι στον καυστήρα ή τη βασίλισσα της φωλιάς των σφηκών.

Mε πληροφορίες από Hellas Direct

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*