Χρήστος Κώνστας

Βρήκαν νέα μέθοδο να υπονομεύσουν την διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής!

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Υπάρχουν πολλά, μικρά και μικρότερα, ιδιοτελή συμφέροντα που θα θιγούν αμέσως μόλις ανακοινωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  • Πορφυρογέννητοι υπάλληλοι και συνδικαλιστές που πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, προμηθευτές που δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούν για να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες στην Εθνική Ασφαλιστική, στελέχη που θα πρέπει να αποδείξουν την ανύπαρκτη αξία τους στους νέους ιδιοκτήτες, μικρομέτοχοι που εισπράττουν μεγάλα μερίδια εργασιών.

Γι’ αυτό άλλωστε είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν, να αναβάλλουν ή και να ακυρώσουν την ειλημμένη απόφαση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας -που έχει ήδη δεσμευτεί στον Επόπτη της Φρανκφούρτης -να πουλήσει το 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η τελευταία προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας είναι εξαιρετικά ευρηματική:

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ θυμήθηκε ξαφνικά μια παλιά υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδη.

Τα προϊόντα της Καπνικής Μιχαηλίδη, ήταν αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ και ασφαλισμένα στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Κάποια στιγμή αποδείχθηκε ότι τα καπνά στις αποθήκες ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν ασφαλιστεί και από αυτά που είχαν δηλωθεί ως ενέχυρο για να πάρει η Καπνική δάνεια 216 εκατ. Ευρώ από 8 τράπεζες (Deutsche Bank, Amsterdam Trade Bank, FBN Bank, Scipion Active Trading Fund, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής και την Εθνική Τράπεζα).

  • Η διοίκηση της Προνομιούχου Ανώνυμης Εταιρείας Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ) θυμήθηκε τώρα -λίγες μόνο μέρες πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική- ότι πρέπει να διεκδικήσει 100 εκατ. Ευρώ ως αποζημίωση, από την επίσης θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής, Ασφαλιστική Εταιρεία «έναντι ζημιών που έχουν δημιουργηθεί από την Καπνική Μιχαηλίδης».

Ουδεμία σημασία έχει αν η διεκδίκηση των 100 εκατ. Ευρώ μειώνει την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως όλες οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, η Εθνική λογικά θα έχει φροντίσει να καλύψει τους κινδύνους της με Αντασφαλιστές.

  • Η ξαφνική όμως εξέλιξη προφανώς δημιουργεί πρόβλημα στην αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ακριβώς στην χρονική συγκυρία που οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές επρόκειτο να ανακοινώσουν το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν , για να αποκτήσουν τον έλεγχο της μεγαλύτερης Ασφαλιστικής Εταιρείας στην Ελλάδα.

Το κόλπο είναι παλιό, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό: Οδηγεί στην αναβολή της διαδικασίας και την μετάθεσή της στις Ελληνικές καλένδες. Σε λίγο θα βρεθούν κάποιοι να προτείνουν την …. «λύση» της πώλησης μέσω της εισαγωγής στο Χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική ήταν κάποτε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά αποσύρθηκε.

Τώρα είναι ίσως ευκαιρία να ξαναδοκιμάσει την τύχη της.

Στο μεταξύ η τύχη των μικροσυμφερόντων που λυμαίνονται την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ θα συνεχίσει να δουλεύει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*