Το υπ. Οικονομικών συζητά για τα PEPPs. Προσεχώς οι προτάσεις

Όλοι οι διάλογοι και οι συζητήσεις συνομολογούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει ανατροπές στο συνταξιοδοτικό. Πριμοδοτούμενη από τις Βρυξέλλες επικεντρώνει την προσοχή στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν έτοιμη να το ενισχύσει με νέα προϊόντα.

της Ελενας Ερμείδου

Ήδη έχει συσταθεί ομάδα στο υπουργείο οικονομικών σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Γιώργος Ζαββός κατά την παρουσίαση της 1ης μελέτης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση με στόχο να αυξηθεί το συνταξιοδοτικό εισόδημα και να συμπληρωθεί η κρατική με την ιδιωτική ασφάλιση.

Ένα πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) με μακροπρόθεσμο συνταξιοδοτικό χαρακτήρα, που θα ακολουθεί τον συνταξιούχο, θα αυξήσει την ελκυστικότητά του, ιδίως για τους νέους και τους μετακινούμενους εργαζομένους, και θα συμβάλει στην περαιτέρω διευκόλυνση του δικαιώματος των πολιτών να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ένωση.

Οι ατομικές συντάξεις είναι σημαντικές για τη σύνδεση των μακροπρόθεσμων αποταμιευτών με μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες. Μια μεγαλύτερη, ευρωπαϊκή αγορά για τις ατομικές συντάξεις θα αυξήσει επίσης την εισροή κεφαλαίων για τους θεσμικούς επενδυτές και για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Καθώς η εσωτερική αγορά ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων είναι κατακερματισμένη και διαφοροποιημένη, οι επιπτώσεις των PEPP ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικές στα κράτη μέλη, και το κοινό-στόχος ενδέχεται να ποικίλλει εξίσου. Σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως είναι η Ελλάδα, τα PEPP θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις για άτομα που επί του παρόντος δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς παροχές.

Σε άλλα κράτη μέλη, τα PEPP θα μπορούσαν να διευρύνουν την επιλογή των καταναλωτών, ή να προσφέρουν λύσεις σε μετακινούμενους πολίτες. Ωστόσο, τα PEPP δεν θα πρέπει να αποσκοπούν στην αντικατάσταση των υφιστάμενων εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσθετο και συμπληρωματικό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν.

Να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά της Ένωσης συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους αποταμιευτές παγκοσμίως, αλλά ο μεγάλος όγκος αυτών των αποταμιεύσεων βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς με βραχυπρόθεσμη λήξη. Η αύξηση των επενδύσεων στις κεφαλαιαγορές μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού και τα χαμηλά επιτόκια.

 

Τονίζεται ότι τα PEPP εντάσσεται στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, θα λειτουργεί συμπληρωματικά των εθνικών και επαγγελματικών συντάξεων και θα μεταφέρεται μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Θα διαθέτει κοινές παραμέτρους που θα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά την ωρίμανση του θα παρέχει ένα εφάπαξ ποσό ή σύνταξη στον ασφαλισμένο, ακολουθώντας μια τυποποίηση με κοινά χαρακτηριστικά για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*