Το 30% των φορέων είναι πολύ μεταδοτικοί! – Τι αποκαλύπτει ο Μαγιορκίνης

Μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science επιβεβαίωνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό, που ανέμεναν οι ειδικοί για τον κορωνοϊό: Η συντρηπτική πλειοψηφία των φορέων δεν τον μεταδίδει, αλλά ένα ποσοστό φορέων, περίπου 30%, είναι πολύ μεταδοτικοί!
Πρόκειται για μία μεγάλη επιδημιολογική ανάλυση, που άφορούσε 575,071 άτομα που εκτέθηκαν σε 84,965 διεγνωσμένους φορείς του νέου ιού στην Ινδία. “Η μελέτη επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει για την ανομοιογένεια της μετάδοσης από τον Ιανουάριο, πριν εγκατασταθεί η επιδημία εκτός Κίνας”, επισημαίνει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Πώς όμως εξηγείται οι περισσότεροι φορείς να μην μεταδίδουν, ενώ ορισμένοι να είναι υπερμεταδοτικοί; Δεν γνωρίζουμε εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ η πιο πιθανή θεωρία είναι ότι τα άτομα, που δεν μεταδίδουν δεν έχουν μεγάλο ιικό φορτίο στις εκκρίσεις τους, σε αντίθεση με τους υπερμεταδότες.
Σύμφωνα με τον Έλληνα επιδημιολόγο, “είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε το επίπεδο της ανομοιογένειας της μετάδοσης. Αν το επίπεδο αυτό είναι υψηλό, τότε η επιδημία έχει ίσως κάποιες πιθανότητες να “σβήσει” με καραντίνες. Να μην ξεχνάμε τους ασυμπτωματικούς που επίσης θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το σενάριο”.
πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*