Έκκληση διευθυντή ΜΕΘ για την πανδημία

Έκκληση για τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία αλλά και τους πολίτες απευθύνει Διευθυντής ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει εκθετική αύξηση του ιού, δεν θα φθάσουν όσα κρεβάτια και αν έχουμε! Γι’ αυτό, τονίζει πρέπει να προετοιμαζόμαστε…
Ο λόγος για το συντονιστή διευθυντή της Μονάδας Εντατικής του Τζάνειου νοσοκομείου κ. Αθανάσιο Πρέκατες, ο οποίος συχνά επιχειρεί να ενημερώσει τους συναδέλφους του και το κοινό για σημαντικές εξελίξεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κατά τον κ. Πρέκατες, οι κλίνες της ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια είναι 948. Στο ΕΣΥ υπάρχουν 775 κλίνες, 32 στις ένοπλες δυνάμεις και 141 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι κλινες στις ΜΕΘ για COVID-19 σ’ όλη την Ελλάδα είναι 262, εκ των οποίων οι 150 στο Λεκανοπέδιο και τα 112 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, “αυτές οι κλίνες δεν θα φθάσουν, αν αυξηθούν οι ασθενείς που θα νοσήσουν. Οπωσδήποτε στην ανάγκη θα ανοίξουν και άλλες κλίνες σε άλλες ΜΕΘ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μείζον αυτό πρόβλημα και γίνεται μία προσπάθεια από την Πολιτεία γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι και πάλι δεν θα φθάσουν και πρέπει να προετοιμαστούμε”.
Ανάμεσα στα άλλα, ο έμπειρος γιατρός προτείνει:
  • Εκτός της άκρως αναγκαίας αύξησης των κλινών στη ΜΕΘ, η Πολιτεία πρέπει να προσλάβει παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, γιατρούς ΜΕΘ, όπως επίσης νοσηλευτικό, φυσικοθεραπευτές και βοηθητικό προσωπικό, για να λειτουργήσουν σωστά οι ΜΕΘ, τα ΤΕΠ και οι κλινικές.
  • Πολύ βασικό είναι η Πολιτεία να αυξήσει τις κλινικές για περιστατικά COVID. Οι κλινικές COVID, αν δουλεύψουν σωστά και γρήγορα, θα αποσυμφορήσουν τις ΜΕΘ. Για να γίνει αυτό πρέπει οι Συντονιστές του COVID (Λοιμωξιολόγοι ή Παθολόγοι) να είναι πολύ καλοί γνώστες γενικά και ιδιαίτερα της κλινικής εικόνας και της συμπεριφοράς του ιού.

Ο κ. Πρέκατες κάνει ειδική αναφορά στο ότι ομάδα ειδικών γιατρών, με επικεφαλής το διάσημο πνευμονολόγο Martin J. Tobin, συστήνει να μην διασωληνώνονται γρήγορα οι νοσούντες από COVID-19, εκτός αν έχουν κάποια πολύ βαριά κλινική εικόνα ή πολυοργανική ανεπάρκεια. Ετσι οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζονται στις κλινικές COVID αρχικά και να πηγαίνουν καλά, χωρίς να χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Τέλος, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση προσέλκυση περισσότερων γιατρών, ειδικά παθολόγων. Για παράδειγμα, υπάρχει διάταξη, που αναφέρει ότι μπορεί μόνο οι 4 πρώτοι που είναι στην σειρά για την ένταξη στην ειδικότητα, να διοριστούν 4 μήνες πιο νωρίς στην παθολογία – αν φυσικά το επιθυμούν οι γιατροί.
Η διάταξη μπορεί να επεκταθεί και να αφορά τους πρώτους 8 ή 12 ειδικευόμενους που είναι στη σειρά. Επίσης να προσλαμβάνονται εκτάκτως όχι μόνο εκείνοι που θα προσληφθούν στους επόμενους 4 μήνες αλλά και όσοι είναι να προσληφθούν τους επόμενους 6 ή 8 ή 10 μήνες. Αυτό να ισχύσει για το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα, που μπορεί να χρειαστούμε προσωπικό.
πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*