Καταστροφή το lockdown για την Ελλάδα

Ολο και αυξάνονται οι ζημιές στην οικονομία από τα μέτρα κατά της διάδοσης του Covid19. Η ελληνική οικονομία ήταν ευάλωτη ενώ τα μέτρα την επιδείνωσαν με ορισμένους τομείς της οικονομίας να βρίσκονται ήδη στο κόκκινο σήμερα. Οι επιχειρηματίες σπεύδουν άμεσα και κρούουν καμπανάκια για πολλούς κινδύνους όπως χτες στην συνέντευξη Τύπου του ΞΕΕ ο πρόεδρος του Αλέξανδρος Βασιλικός. Aναδεικνύοντας την πραγματικότητα, μεταξύ αλλων τόνισε 2 μόνο κρούσματα κορωνοϊού σε 4.000 χιλιάδες κλίνες, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση δράση 

της Ελενας Ερμείδου

Η πανδημία Covid-19 διέκοψε απότομα τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα τονίζει σήμερα η EBRD. Πριν από την πανδημία, όλοι οι οικονομικοί δείκτες κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση: θετική αύξηση του ΑΕΠ, σταθερά μειωμένη ανεργία, ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα και καλό οικονομικό κλίμα.

 Το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο επηρέασε σοβαρά την κατανάλωση και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο ορατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2 τοις εκατό από έτος σε έτος, μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στις περιοχές που επενδύει η EBRD.

Η διακοπή σχεδόν όλων των ταξιδιών στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως την 1η Ιουλίου επηρέασε σοβαρά τον τουριστικό τομέα, ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Τα καθαρά έσοδα από τις υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν επίσης σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 Συγκεκριμένα γράφει η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι πολύ μεγαύτερη στις χώρες των οποίων οι οικονομίες και και τα έσοδα τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Οι χώρες αυτές αυτές είναι οι: Αλβανία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Μόντενεγρο, για τις χώρες αυτές η τουριστική σεζόν χάθηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*