ΣΕΣΑΕ: Τα διδάγματα από τον COVID-19 και η επόμενη μέρα

Σημαντικές διαπιστώσεις και χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον αναδείχθηκαν κατά την διαδικτυακή συζήτηση ανάμεσα στον Αντιπρόεδρο της ΣΕΣΑΕ, κ. Ερρίκο Μοάτσο και το σύμβουλο επιχειρήσεων, κ. Ανδρέα Δρυμιώτη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα διδάγματα από την κρίση του κορωνοϊού.

Κατά την ομιλία του ο κ. Δρυμώτης περιέγραψε αρχικά τα πολύ θετικά στοιχεία που υπήρξαν τόσο από τους πολίτες όσο και σε επίπεδο κυβερνητικών δράσεων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (lockdown). Στον αντίποδα, στηλίτευσε φαινόμενα και συμπεριφορές στις μέρες μας (κατά την δεύτερη φάση) που χαρακτηρίοζονται από χαλαρότητα και πολλές φορές άρνηση της πραγματικότητας, εκτιμώντας πως πέσαμε οι ίδιοι “θυματα” της αρχικής μας επιτυχίας.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, η μετα – COVID εποχή φέρνει τεράστιες δομικές αλλαγές στην καθημερινότητα, τις επιχειρήσεις και το management.

Για παράδειγμα, αν και η τηλεργασία προϋπήρχε, αποδείχθηκε τελικά πως μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων. Μπορεί επίσης να ταξίδια να περιορίστηκαν, οι εργασίες συνεχίστηκαν επιτυχημένα με τηλεδιασκέψεις κλπ, που μεταξύ άλλων προσφέρουν και μείωση κόστους, χρόνου μετακίνησης κ.α

Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον κ. Δρυμιώτη, στον τομέα της Τηλεκπαίδευσης, ο οποίος αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθιση αλλά και να φέρει πολλές αλλαγές: Κορυφαία πανεπιστήμια θα μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα online προγράμματα με χαμηλότερο κόστος έναντι της διδασκαλίας δια σώζης.

Μιλώντας πάντως για μια άλλη σημαντική παράμετρο που απασχολεί αρκετά και τον ασφαλιστικό κλάδο, τα προσωπικά δεδομένα, ο ίδιος τόνισε πως η τεχνολογία είναι το μέλλον και δεν θα πρέπει να φοβίζει, δίνοντας το παράδειγμα της Εσθονίας και των κανονισμών που υπάρχουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*