ERGO: Τα “πρέπει” και τα “μη” σε έναν σεισμό

Για να λειτουργήσουμε με ασφάλεια όταν και αν χρειαστεί.

Ζούμε στην Ελλάδα. Σε έναν επίγειο παράδεισο, διεθνή τουριστικό προορισμό, που εμάς, τους πολίτες αυτής της χώρας, δεν σταματά να μας συναρπάζει, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες της. Κάθε παραμύθι όμως έχει και το «δράκο» του και στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτός είναι ο σεισμός. Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, ενώ φιγουράρει και μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο σεισμογενών περιοχών παγκοσμίως. Ίσως αυτό να είναι και η αιτία του πλούσιου ποικιλόμορφου εδάφους της. Το ότι ζούμε, όμως, σε μια τόσο σεισμογενή χώρα θα πρέπει να μας υπενθυμίζει να προσέχουμε. Να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές αντίδρασής μας ανάλογα τη θέση μας, σε περίπτωση σεισμού και τι δεν πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μην τραυματιστούμε εμείς και οι συνάνθρωποί μας.

Επειδή οι σεισμοί είναι ένα απρόοπτο φυσικό φαινόμενο, η πρόληψη θεωρείται απαραίτητη. Είτε πρόκειται για την κατοικία μας, την εργασία μας, είτε κοινόχρηστους χώρους υπό την ευθύνη μας, φροντίζουμε να τους έχουμε σωστά ασφαλισμένους και εν συνεχεία να έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε αν ο σεισμός μάς βρει εκεί, να είμαστε πιο ασφαλείς.

Στο σπίτι

  • Ελέγχουμε τα ράφια που έχουμε στο σπίτι και έπιπλα που μπορεί να μετακινηθούν και να πέσουν, ώστε να είναι καλά βιδωμένα στον τοίχο.
  • Για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς απομακρύνουμε βαριά αντικείμενα που βρίσκονται πάνω από τα κρεβάτια και τους καναπέδες και ελέγχουμε ότι τα φωτιστικά σώματα είναι καλά στερεωμένα.
  • Αν στο κτίριο υπάρχει δεξαμενή καυσίμων και θερμοσίφωνας, ελέγχουμε αν είναι επίσης καλά βιδωμένα.
  • Βάζουμε τα πιο βαριά και τα πιο εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια και ντουλάπια, καθώς πέρα από το γεγονός ότι πέφτοντας υπάρχει το ενδεχόμενο να μας χτυπήσουν, προσπαθούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα να σπάσουνκαι να δυσκολέψουν την έξοδό μας από το χώρο.
  • Εξαιρετικά σημαντικό είναι να έχουμε ένα κιτ πρώτων βοηθειών και ένα φακό σε προσβάσιμο σημείο.Στο γραφείο

    Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τον εργασιακό μας χώρο. Αν έχουμε επιχείρηση, ανάλογα τον αριθμό των υπαλλήλων θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας και εκκένωσης των εγκαταστάσεων. Αν, τώρα, είμαστε υπάλληλοι σε επιχείρηση, τότε αξίζει να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε στη σχετική άσκηση που γίνεται κάθε χρόνο για την ασφάλειά μας.

    Κοινόχρηστοι χώροι

    Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι και οι πιο επικίνδυνοι σε περίπτωση που προκληθεί πανικός. Για το λόγο αυτό οι σημάνσεις εξόδου και ασφάλειας του χώρου πρέπει να είναι ευδιάκριτοι.

    Τι κάνουμε σε περίπτωση που γίνει σεισμός

    Αν είμαστε σε κλειστό χώρο:

  • Απομακρυνόμαστε από ογκώδη φωτιστικά, ράφια και έπιπλα –όπως βιβλιοθήκες– που μπορεί να πέσουν.
  • ?εν τρέχουμε να βγούμε έξω από το κτίριο, αλλά προσπαθούμε να προστατευτούμε γρήγορα κάτω από ένα γερόέπιπλο –όπως το τραπέζι. Πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν κατά την προσπάθεια εξόδου από τα κτίρια.
  • Αποφεύγουμε μπαλκόνια και ανελκυστήρες.
  • Χαμηλώνουμε και καλύπτουμε το κεφάλι μας με τα χέρια μας. Αν είμαστε στο κρεβάτι και γύρω μας υπάρχουνπράγματα που μπορεί να πέσουν, αναζητούμε ασφαλέστερο σημείο. ?ιαφορετικά παραμένουμε στο κρεβάτι και καλύπτουμε το κεφάλι μας με ένα μαξιλάρι. Αν δεν υπάρχουν έπιπλα για να προστατευτούμε, μένουμε στη μέση του χώρου, γονατίζουμε για να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν τον όγκο μας και βάζουμε τα χέρια στο κεφάλι μας.

    Αν είμαστε σε ανοιχτό χώρο:

    • Σκύβουμε και βάζουμε τα χέρια στο κεφάλι.
    • ?εν τρέχουμε και δεν καθόμαστε κοντά σε κτίρια, κολώνες της ?ΕΗ και κάτω από καλώδια. Στους σεισμούς τα κτίριαμπορεί να καταρρεύσουν και τα καλώδια να σπάσουν.

      Αν ο σεισμός μας πιάσει στο «τιμόνι» ακινητοποιούμε το όχημα και αποφεύγουμε γέφυρες και κτίρια.
      Αν είμαστε σε χώρο με πολύ κόσμο –όπως ένα πολυκατάστημα– απομακρυνόμαστε από τζάμια, κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ. Επίσης προσέχουμε να μην τραυματιστούμε από τον κόσμο που βρίσκεται σε πανικό.

      Τι κάνουμε μόλις σταματήσει ο σεισμός

      • Συγκρατούμε την ψυχραιμία μας. Προσέχουμε πού πατάμε και ελέγχουμε αν υπάρχουν τραυματίες.
      • Αν οι ζημιές είναι εκτεταμένες, κλείνουμε τις παροχές ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού στο χώρο.
  1. Βρίσκουμε από πριν ποια σημεία είναι ασφαλή για να προστατευτούμε, σε περίπτωση σεισμού, στο σπίτι και στο γραφείο.
  2. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς. Μπορεί να είναι μικρότερης ισχύος, αλλά ενδέχεται από τη ζημιά που έχει κάνει ο κύριος σεισμός να συντελέσουν σε υλικές ζημιές που θα μας τραυματίσουν.
  3. Η ανθρώπινη ζωή είναι αυτό που προστατεύουμε πάντα. Μπορούμε, ωστόσο, να προστατεύσουμε και την περιουσία μας με μία ασφάλιση σεισμού, για να είμαστε σίγουροι πως ακόμα και εάν γκρεμιστεί θα την ξαναχτίσουμε.Υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα που, με χαμηλό κόστος, ασφαλίζουν τόσο τις υλικές ζημιές του σπιτιού όσο και του περιεχομένου (λ.χ. ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα κ.ο.κ.).

    Χρησιμοποιούμε τις σκάλες αν βρισκόμαστε σε όροφο και απομακρυνόμαστε σε ανοιχτό χώρο.Σε δεύτερο χρόνο καταγράφουμε υλικές ζημιές/τραυματισμούς και επικοινωνούμε με τον Ασφαλιστή μας για να τον ενημερώσουμε και να κάνουμε δήλωση. Εκείνος με τη σειρά του δρομολογεί τη διαδικασία αποζημίωσης και μας ενημερώνει για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Extra tips ασφάλειας:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλύψεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε περίπτωση ακραίου φυσικού φαινομένου – όπως ένας σεισμός – αλλά και για το τι ισχύει σχετικά με την ασφάλιση περιεχομένου, ο Ασφαλιστικός ?ιαμεσολαβητής μας μπορεί να μας δώσει τις συμβουλές που χρειαζόμαστε.

Πηγή: ERGO HELLAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*