ΑΠΕ: Αυξάνεται η ζήτηση και η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη

του Βάιου Κρόκου

Πληθώρα τοπικών ή μεγάλων έργων στρατηγικής σημασίας βρίσκονται στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας με στόχο την σταδιακή απολιγνιτοποίηση και την επίτευξη κοινοτικών στόχων.

Εστιάζοντας στις ΑΠΕ, εντυπωσιακό ήταν στο στοιχείο πως την περασμένη εβδομάδα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έσπασαν ρεκόρ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) κάλυψαν το 51 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 57% αν συνυπολογιστούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, ο άνεμος στη χώρα μας κάλυψε πάνω από το 40% της ζήτησης, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope που εκπροσωπεί περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και οργανισμούς της αιολικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου, τα μηνύματα για το μέλλον και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είναι ιδιαίτερα θετικά.

Αυτό αν αναλογιστεί κανείς πως οι διαδικασίες αδειοδότησης των ΑΠΕ θα είναι πιο απλές με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι υπό εκπόνηση. Μετά την κατάργηση της άδειας παραγωγού για τις ΑΠΕ, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν την απλοποίηση των επόμενων φάσεων έως και την άδεια λειτουργίας καθώς και το πλαίσιο για τη δημιουργία υβριδικών μονάδων (που θα συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας), «κλασικών» μονάδων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν 11.000 αιτήσεις περίπου για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 76 γιγαβάτ, μέγεθος που είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από την ισχύ που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2030!

Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια πως πληθαίνουν οι ανάγκες για ασφαλιστικές καλύψεις σε τομείς γύρω από την Ενέργεια (φωτοβολταϊκά – αιολικά πάρκα), όπως σημειώνουν άνθρωποι της διαμεσολάβησης.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη σημασία δίνουν και σε άλλους επιχειρηματικούς κινδύνους στον τομέα των Αστικών Ευθυνών Έργων (άνοδος στις εργολαβικές ευθύνες την τελευταία διετία λόγω της έντονης κινητικότητας ξανά στις κατασκευές).

Επίσης, μεγάλες είναι οι ανάγκες όσον αφορά την Ασφάλιση Πιστώσεων, ενώ πάντα στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον τα ομαδικά συνταξιοδοτικά, καλύψεις με τα οποίες δεν ασχολούνταν τόσοι πολλοί τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα σε όλα, αν συνυπολογίσουμε πλέον και τις τεράστιες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από φυσικές καταστροφές – με την χώρα μας να βιώνει ακόμα πιο έντονα πλέον τέτοια φαινόμενα – η ασφάλιση κρίνεται επιτακτική.

Εστιάζοντας στα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το 2019, το πλήθος των συμβολαίων για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ανήλθε στα 11.599 με τα ασφαλισμένα κεφάλαια να υπολογίζονται στο 1,27 δισ. ευρώ και με το πλήθος ζημιών να ανέρχεται στις 570.

Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι – τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και την ασφαλιστική αγορά λόγω της πανδημίας – και ικανοί να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό και οικονομικό τοπίο. Όπου όμως υπάρχει ανάπτυξη και οικονομική δραστηριότητα εγκυμονούν νέοι κίνδυνοι που απαιτούν την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*