Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στον κλάδο, τέλος εποχής για startups

της Ελενας Ερμείδου

Στους κύριους επιχειρηματικούς στόχους των αντασφαλιστών παραμένουν οι διαδικασίες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (M&A) σύμφωνα με την Clyde & Co.

Ο Covid-19 ενίσχυσε τις προθέσεις των, καθώς ο κλάδος επιζητά τις οικονομίες κλίμακας. Και ενώ, η συνθήκες της οικονομίας εξομαλύνονται, οι προθέσεις παραμένουν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα επίπεδα των συναλλαγών παρέμειναν σταθερά. 201 συναλλαγές ολοκληρώθηκαν παγκοσμίως το 2020, από 197 το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Οι συνομιλίες για τις συναλλαγές αυτές είχαν ξεκινήσει να διεξάγονται από το 2019, προ της πανδημίας.

Ο αντίκτυπος του Covid-19 για τις συναλλαγές Εξαγορών και Συγχωνεύσεων θα φανεί κατά τους επόμενους μήνες.

Η Clyde & Co αναμένει πτώση των συναλλαγών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αλλαγή στο κλίμα θα υπάρξει κατά την έλευση του 2021 όπου θα ανακοινωθούν οι προθέσεις για νέες συναλλαγές.

Πριν την επέλαση του ιού, οι επενδυτές ενδιαφέρονταν για συμφωνίες που είχαν νόημα για αυτούς.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται κάποιες επιχειρήσεις αντασφαλειών θα αποχωρήσουν από τις βασικές γραμμές ή τις καλύψεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Όσοι στοχεύσουν να εξορθολογήσουν τις επιχειρήσεις τους και τους ισολογισμούς τους θα κλείσουν και γραμμές παραγωγής που είναι κερδοφόρες.

Για παράδειγμα, μέσα στο 2021 κάποιες επιχειρήσεις θα βγουν προς πώληση κυρίως επιχειρήσεις με ανενεργά και εκκρεμή χαρτοφυλάκια.

Επίσης, οι επενδυτές είναι πιο επιλεκτικοί και σε ό,τι αφορά της insurtech, τάση η οποία θα ενισχυθεί στον επόμενο χρόνο. Η τάση υποδεικνύει επενδύσεις σε insurtech και startups που αποδεδειγμένα αξίζουν.

Ο τομέας των startups έχει ωριμάσει ήδη, δύσκολα μπορεί να πάρει ανάπτυξη, το 2021 αναμένονται αρκετές συγχωνεύσεις.

Στην Ευρώπη, οι προοπτικές είναι μεικτές και θα εξαρτηθούν από την διάρκεια και το βάθος της ύφεσης. Πιθανότατα να υπάρξουν ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές που να θέλουν να πουλήσουν επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους, ωστόσο η έλλειψη κεφαλαίων θα λειτουργήσει περιοριστικά στους ασφαλιστές κατά ζημιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*