Κίνητρα και στήριξη αναζητούν οι νέοι ασφαλιστές

Την ώρα που κάθε επαγγελματίας στις μέρες μας αναζητά λύσεις και στήριξη ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του COVID-19 και τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται, οι νέοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι αναζητούν κίνητρα και εφόδια ώστε να μακροημερεύσουν ή να παραμείνουν στο επάγγελμα σε κάποιες περιπτώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις ερχόμενες εξετάσεις πιστοποίησης στη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.224. Ειδικότερα,  974 θα εξεταστούν για την πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων Ασφαλιστικού Πράκτορα, 25 για την πιστοποίηση Μεσίτη Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων και 225 για την πιστοποίηση Επενδυτικών Προϊόντων βασιζόμενων σε Ασφάλιση.

Κατά τα άλλα, η ανάγκη για είσοδο νέων στον χώρο παραμένει επιτακτική. Όπως τέθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την περσινή πετυχημένη 1η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών απαιτείται “νέο αίμα” στο επάγγελμα καθώς το ποσοστό ατόμων 30 – 40 ετών είναι χαμηλότερο του Μ.Ο και η πλειοψηφία είναι πλέον 40 -50 ετών και 50+.

Ανάγκη για κίνητρα

Όπως είναι ευνόητο οι προκλήσεις για έναν νέο ασφαλιστή είναι μεγάλες αν αναλογιστεί κανείς πως δεν κατέχει το χαρτοφυλάκιο ενός έμπειρου ασφαλιστικού συμβούλου (επαναλαμβανόμενες προμήθειες ή μεγαλύτερες προμήθειες από ισόβια προγράμματα) γεγονός που τον φέρνει αντιμέτωπο με έναν “αγώνα δρόμου” για την δημιουργία χαρτοφυλακίου με πιο μικρές προμήθειες σχετικά σε σχέση με το οικονομικό – ασφαλιστικό τοπίο στο παρελθόν. Τι απαιτείται; “Στήριξη και οικονομικά κίνητρα, με καλές προμήθειες και bonus“, μας λένε νεαρότερα στελέχη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθώς εφορία, ΕΦΚΑ και άλλες λειτουργικές δαπάνες αποτελούν σοβαρό “τροχοπέδη” ώστε να ανταπεξέλθουν.

Γνωρίζουν και παραδέχονται, ωστόσο, πως το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου απαιτεί μια σειρά ικανοτήτων: Παιδεία, κοινωνική εμπειρία, καλή επικοινωνία και αυτοπεποίθηση (μετά από αρνήσεις και ραντεβού δίχως ανταπόκριση), πολύ όρεξη για μάθηση και πολλά άλλα…

Επαγγελματισμός στην νέα εποχή

Το μήνυμα που εκπέμπουν πάντως φορείς της διαμεσολάβησης πως με τις ετησίως ανανεούμενες άδειες και τις συνεχείς επαναπιστοποιήσεις ο κλάδος βρίσκεται πια σε πιο επαγγελματικό επίπεδο.

Σήμερα πια ένας ασφαλιστής πρέπει να εκσυγχρονίζεται και έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί άμεσα και ψηφιακά, ενώ υπάρχουν σαφείς νόμοι από την Πολιτεία και την ΤτΕ που πρέπει να τηρηθούν.

Μπορεί κάποιοι από τους 2,000 διαμεσολαβητές σε όλη την χώρα που δεν πραγματοποίησαν τις 75 ώρες επαναπιστοποίησης (ένα ζήτημα σχεδόν 5 ετών) ίσως είχαν επιλέξει να φύγουν από το επάγγελμα…υπάρχουν άλλοι όμως νέοι και φιλόδοξοι που βλέπουν το μέλλον τους στον κόσμο της ασφάλισης, αναζητώντας στήριξη και κίνητρα.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*