Απειλούνται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις

της Ελενας Ερμείδου

Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει τα μέτρα κατά του Covid-19 στην Ελλάδα. Εκατοντάδες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις με ασφαλιστικές δραστηριότητες απειλούνται με λουκέτο.  Ο τουρισμός ετοιμάζεται να γράψει πτώση στην Ελλάδα 80%, ταξίδια, συνεδριακός τουρισμός, επαγγελματικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη εξαιτίας των απαγορεύσεων. Οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις στο ναδίρ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις που έχουν λάβει μέτρα για τα οποία δεν αποδεικνύεται η αντικειμενικότητα τους να τα βελτιώσει. Η Insurance Europe, EIOPA και σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Πρόεδρος Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και καλούν για άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση τονίζει το ΕΕΑ οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται μακρόπνοος σχεδιασμός και όχι αποσπασματικά μέτρα ή με ισχύ περιορισμένης χρονικής διάρκειας όπως αυτά που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφέρει το ΕΕΑ έως σήμερα μπορεί προσωρινά να έδωσαν μία ανάσα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη στο επιχειρείν.

Το ΕΕΑ ζητά ενίσχυση της ρευστότητας, επαναπροσδιορισμό του ρόλου των τραπεζών στις ανάγκες του επιχειρείν, ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης, άμεση μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας, μεταφορά καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους, επέκταση της μείωσης των ενοικίων, στήριξη των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με διαφάνεια, στροφή προς τον πρωτογενή τομέα με στοχευμένες δράσεις, κίνητρα όπως σταθερό φορολογικό σύστημα, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, μείωση της γραφειοκρατίας , υπεύθυνες δράσεις από τους πολιτικούς.

Στα επιμέρους, η ασφαλιστική αγορά δια της Insurance Europe συμφωνεί ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική ήταν η κατάλληλη πολιτική στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Με τον  COVID-19 να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία, οι απαντήσεις πρέπει επίσης να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και ισχυρές. Ωστόσο σε προσωρινό επίπεδο. Η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ θα πρέπει συνεπώς να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την εξάλειψη χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής το συντομότερο δυνατό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*