Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία;

Νέα έρευνα τoυ Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO διερευνά το πώς οι γνώσεις, οι αντιλήψεις και οι πρακτικές των Ελλήνων έναντι της νόσου, επηρεάζουν την τήρηση των μέτρων ελέγχου και την αναχαίτιση της επέλασης του SARS-CoV-2.

To CLEO (cleoresearch.org) πραγματοποίησε την έρευνα μέσω τηλεφώνου και μέσω διαδικτύου (50-50%),  η οποία είναι μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τις γνώσεις, τις αντιλήψεις και τις πρακτικές (Knowledge – Attitudes – Practices / KAP) του γενικού ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα σχετικά με την COVID-19.

Σημαντικό εργαλείο για την χάραξη πολιτικής εκτιμά ότι είναι η έρευνα τονίζει ο Επιστημονικός Διευθυντής του CLEO, Δρ. Θεοκλής Ζαούτης«δεδομένου ότι έως σήμερα δεν υπάρχει ούτε αποτελεσματική θεραπεία ούτε εμβόλιο για την COVID-19, αλλά και ότι αναμένουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα ευρήματα της παρούσας έρευνας μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας της χώρας μας, καθώς μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες χρειάζεται να εστιάσουν στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης ή καμπάνιες ενημέρωσης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων δημόσιας υγείας».

Ναι μεν η πολιτεία προχώρησε στην λήψη μέτρων, η εφαρμογή τους όμως εξαρτάται από τις γνώσεις, τις αντιλήψεις ή και τις παρανοήσεις των πολιτών σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες. Γι’ αυτό το λόγο η μελέτη  είχε σκοπό τη διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ελληνική κοινότητα σχετικά με την COVID-19. Επίσης, εξετάστηκε κατά πόσον αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να συνδέονται με αλλαγή στη στάση των Ελλήνων έναντι άλλων μεθόδων πρόληψης, όπως π.χ. ο εμβολιασμός.

Για τον σχηματισμό σφαιρικής εικόνας της κοινωνίας, ρωτήθηκαν άτομα από 18 έως 90 έτη και το ένα τρίτο (1/3) από αυτούς ανήκαν σε κάποια ευπαθή ομάδα.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*