Ερχεται ο τελικός λογαριασμός για τους ασφαλιστές

Εν αναμονή βρίσκονται οι ασφαλιστές ζωής και περιουσίας και ατυχημάτων, ο τελικός λογαριασμός των αποζημιώσεων εξετάζεται και θα εκδοθεί στο τέλος του έτους. Ανεβαίνει ο πήχυς των αποθεματικών, σε ποιο σημείο θα σταματήσει ακόμα παραμένει άγνωστο.

της Ελενας Ερμείδου

Βελτιώνονται οι ροές των απαιτήσεων για τον covid-19 προς τις (αντ)ασφαλιστικές ζωής, αν και ακόμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα το ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός, αν και οι ζημιές –οι περισσότερες σύμφωνα με τα στοιχεία αναφοράς – διαμορφώνονται από την αύξηση των αποθεματικών παρά από τις πληρωθείσες αποζημιώσεις, γράφει σε ανάλυση της η Moody’s.

Για το υπόλοιπο του 2020, η Moody’s αναμένει αύξηση των ασφαλισμένων ζημιών κυρίως στο κλάδο ζωής –επιμέρους στην θνησιμότητα –σε αντίθεση με τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων όπου οι απαιτήσεις θα είναι λιγότερες.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι κυριότερες απαιτήσεις από τον Covid-19 προήλθαν από τα ταξίδια και τις ακυρώσεις εκδηλώσεων που ήταν αποτέλεσμα των μέτρων για τον περιορισμό των κινήσεων και το κλείσιμο των συνόρων καθώς επίσης και τον περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Τα αυστηρότερα μέτρα οδήγησαν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων απαρχές Μαρτίου, ως αποτέλεσμα οι απαιτήσεις έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων δεν εμφανίστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Μέρος των απαιτήσεων αυτών δεν έχουν συμπεριληφθεί στα βιβλία των ασφαλιστών (Not Reported (IBNR) reserves).

Καθώς υπήρξε άρση των μέτρων στην Ευρώπη τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι αναφορές για διακοπές επιχειρησιακών λειτουργιών μειώθηκαν. Ωστόσο ο κίνδυνος για νέες απαιτήσεις έναντι διακοπών επιχειρηματικών λειτουργιών δεν έχει απομακρυνθεί. Ο τελικός λογαριασμός θα φανεί αφού εκδοθούν οι αποφάσεις από τα δικαστήρια. Ένα πιθανό κλείδωμα της οικονομίας θα αυξήσει τον λογαριασμό.

Προσθέτως αν οι κυβερνήσεις των κρατών συνεχίσουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων θα υπάρξουν και άλλες ακυρώσεις εκδηλώσεων, αθλητικών, πολιτιστικών, και επομένως ο κίνδυνος αυξάνεται για τους ασφαλιστές. Στην περίπτωση αυτή είτε θα γράφονται λιγότεροι κίνδυνοι είτε θα υπάρξει διόρθωση προς τα πάνω στην τιμολόγηση των ασφαλίστρων.

Οι πιστώσεις επίσης επηρεάστηκαν από την κρίση, ωστόσο θα αντισταθμιστούν σύντομα οι ζημιές εκτιμά η Moody’s στα κράτη που οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για την προστασία της οικονομίας παρέχοντας αντασφαλιστικές καλύψεις ή εγγυήσεις.

Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στις γραμμές των ευθυνών όπως η ασφάλιση των διευθυντών και στελεχών.

Στην ζωή οι απαιτήσεις θα συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς ο ιός θα υπάρχει αλλά κυρίως στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα του ιού συνεχίστηκαν και μέσα στον Ιούλιο για τα οποία ακόμα οι αντασφαλιστές δεν έχουν βγάλει το κόστος. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Solvency II και του Ελβετικού επίσης Solvency οι ασφαλιστές θα πρέπει να έχουν κάνει προβλέψεις και τους ανάλογους υπολογισμούς για τα κεφάλαια και τις υποχρεώσεις τους 12 μήνες πριν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*